Hírek > Lecsapott Toszkánára az agyhártyagyulladás >

Lecsapott Toszkánára az agyhártyagyulladás

2016.02.17 04:07
Tömeges védőoltási kampány indul az olaszországi Toszkánában a tavaly óta terjedő agyhártyagyulladás (meningitis) kórokozója ellen - jelentette be Enrico Rossi tartományi elnök keddi sajtótájékoztatón.
Lecsapott Toszkánára az agyhártyagyulladás

A toszkánai tartományi testület határozata értelmében a közép-olaszországi térségben másfél millió embert oltanak be az agyhártyagyulladásos megbetegegedést okozó meningococcus baktérium C típusa ellen. Toszkána középső részében mindenkinek ingyenes lesz az oltás, a tartomány többi térségében kedvezményes árat kell majd érte fizetni az egészségügyi szolgáltatásért.

 

Az oltási kampány a tervek szerint őszig tart. A tartományi elnök megfogalmazása szerint a védőoltás nem kötelező, de nagyon ajánlott. Az oltás 25 millió eurós (7,5 milliárd forint) költségéből Toszkána 20 milliót áll, a többit az olasz költségvetés fedezi. Enrico Rossi nyugalomra intette a lakosságot, hangsúlyozva, hogy nincsen járvány. Hozzátette, hogy a fertőzöttek nem betegítettek meg másokat. A helyi hatóságok az egyre több agyhártyagyulladásos eset miatt döntöttek a tömeges oltási program mellett. Tavaly harmincnyolcan, idén januárban már tizenhatan kapták el a betegséget, többségük az Arno folyó völgyének északi részén, vagyis Firenze, Prato, Empoli, Pistoia területén. Tavaly óta tíz ember halt meg a fertőzésben, többségük idős volt.

 

A helyi polgármesterek arra szólították fel az embereket, hogy oltassák be magukat. A Toszkánában élők hónapok óta szorgalmazták, hogy induljon oltási program. Pistoia városában vasárnap négyszázan álltak sorban a zuhogó esőben a helyi orvosi rendelőnél, ahol rendkívüli nyitva tartással adták be a védőoltásokat. Az olasz orvosok cáfolták azt az olasz internetes portálokon terjedő információt, miszerint az agyhártyagyulladást az afrikai bevándorlók okozták volna. A Toszkánában terjedő meningitis ugyanis az orvosok szerint nem az Afrikában található törzshöz tartozik.

 

Egészségügyi kalkulátoraink ITT találhatók.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák