Hírek > Problémák a Nagy-Britannia-EU megállapodás tervezetében >

Problémák a Nagy-Britannia-EU megállapodás tervezetében

2016.02.17 07:30
Csehország továbbra is több problémás pontot lát az Európai Unió és Nagy-Britannia között kötendő megállapodás tervezetében, alapvetően a szociális támogatások és az úgynevezett vészfék mechanizmus területén - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután találkozott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.
Problémák a Nagy-Britannia-EU megállapodás tervezetében

Sobotka a találkozón tájékoztatta Tuskot a hétfői prágai rendkívüli visegrádi csúcsról, amelynek résztvevői szorgalmazták, hogy Macedónia és Bulgária kapjanak nagyobb segítséget az EU-tól a migrációs hullám megállítására határaikon. A cseh kormányfő megismételte: Prága azt szeretné, ha Nagy-Britannia, amely népszavazáson kíván dönteni az európai uniós tagságáról, tagja maradna a szervezetnek. "Ezt stratégiai jelentőségű kérdésnek tartjuk, amely Európa befolyásának a megőrzése szempontjából is rendkívül fontos. Csehország ezért azt szeretné, ha sikerülne kompromisszumos megoldást találni" - mondta Sobotka.

 

A Prága által problémásnak minősített pontokról további tárgyalásokat szeretne a cseh kormány. "A problémák a szociális rendszerekbe való beavatkozás paramétereit érintik, konkrétan a gyermekek után fizetett családi pótlékokról van szó, és fontosnak tartjuk azt is, hogy a szabályok az úgynevezett vészfék mechanizmusban pontosan legyenek rögzítve" - fejtette ki a cseh miniszterelnök.

 

A Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok jelenleg családi pótlékra jogosultak azon gyermekük esetében is, aki nem él velük a szigetországban. A Donald Tusk által kidolgozott megállapodási javaslat szerint az új rendszerben London lehetőséget kapna, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó uniós személyeknek fizetett családi pótlékokat meghatározott esetekben az érintettek hazájában lévő támogatások szintjére vigye le. A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - kormányfője hétfőn Prágában közös álláspontot dolgozott kimeg a brit reformkövetelésekkel kapcsolatban. A részleteket azonban nem hozták nyilvánosságra.

 

A hétfői V4-es csúcstalálkozó másik fontos témája a migrációs válság volt. Sobotka tájékoztatta Tuskot az ott elfogadott közös álláspontról, melynek lényege, hogy a visegrádi országok összeurópai megoldást szeretnének találni a migrációs válság megoldására. Arra az esetre azonban, ha ez nem sikerülne, tehát Törökország és Görögország nem tudnák megállítani határaikon a menekülthullámot, szükségesnek tartják egy tartalékos, úgynevezett B-terv kidolgozását is. A V4-ek szerint ez a második védvonal Bulgária és Macedónia déli határain lenne létrehozható, s megérdemelné az EU támogatását.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Tusk szerint Európa csak akkor tudja sikeresen megoldani a migrációs válságot, ha egységes lesz. "A Macedóniának felajánlott bilaterális segítség valóban nagyon fontos lehet, különösen ami a Nyugat-Balkáni humanitárius helyzetet illeti. Nem szabad azonban megfeledkezni azokról az EU-tagállamokról sem, amelyekre a válságban a legnagyobb teher hárul" - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. Leszögezte: ezeknek az országoknak szükségük van az EU segítségére, hogy megbirkózzanak a menekültek áradatával. Sobotka felszólította Tuskot, hogy az Európai Tanács vesse latba minden tekintélyét a közös európai határőrizet mielőbbi feállítása érdekében.

 

Ugyanakkor szükségesnek minősítette, hogy mihamarabb teljesüljenek az EU és Törökország között a migrációs ügyben kötött megállapodások. "A migrációs válság megoldásához kulcsfontosságú, ami a görög-török határon történik" - szögezte le Bohuslav Sobotka. Hozzátette, hogy a közös megoldásnak a Nyugat-Balkáni országokat is magába kell foglalnia. "Keresnünk kell az utat, hogyan segíthetünk ezeknek az orzségoknak is" - hangsúlyozta.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák