Hírek > Itt a friss kínai inflációs adat >

Itt a friss kínai inflációs adat

2016.02.18 08:20
A piaci várakozásokkal közel megegyező mértékű, 1,8 százalékos inflációt mértek januárban Kínában, a termelői árindex 5,3 százalékos visszaesést mutatott éves bázison - közölte az Országos Statisztikai Hivatal csütörtökön.

Decemberben 1,6 százalék volt a fogyasztói áremelkedés, míg a termelői árak 5,9 százalékkal estek. Az infláció januári emelkedését elsősorban az élelmiszerárak szezonális (4,1 százalékos) növekedésével, illetve a holdújévi ünnepek miatt megemelkedett utazási és szolgáltatási díjakkal magyarázták.

 

A termelői árak immár 47. hónapja tartó újabb csökkenése mögött a nyersanyagárak visszaesése, a halmozódó készletek, illetve a továbbra is gyenge kereslet húzódik meg. Elemzők szerint a világ második legnagyobb gazdaságának az év hátralevő részében erős deflációs nyomással kell számolnia. Ezzel együtt úgy vélik, a devizatartalékok csökkenése, a folytatódó tőkekiáramlás várhatóan arra indítja majd a pénzügyi vezetést, hogy az első negyedévben csökkentsék a kötelező banki tartalékráta mértékét mintegy 50 bázisponttal.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák