Hírek > A magyar állam adóssága legyen a magyarok kezében! >

A magyar állam adóssága legyen a magyarok kezében!

2016.02.20 03:41
Azokban az országokban kerülik el legkönnyebben a válságot, ahol az államadósság belföldi tulajdonban van, Magyarországon is erre törekszik a kormány - erről az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója A pénzen innen és túl elnevezésű konferencián beszélt pénteken, Budapesten

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány és az ÉrMe Üzleti Hálózat által rendezett konferencián Barcza György hozzátette: az optimális adósságráta a belföldről történő finanszírozás szintjéhez közelít. Magyarországon az államadósság 32 százaléka devizában, és kicsit kevesebb, mint 50 százaléka külföldi kézben van - ismertette.

 

Kitért arra, hogy a 2008-as pénzügyi válság nyomán felerősödő társadalmi feszültségek minimalizálására radikális változást hozott az az adófizetési alapelv, amit a magyar gazdaságpolitika meghozott a szektorális különadókkal, a bankadóval. A kormány ezzel azt mondta, hogy azok fizessék meg a költségeket, akik képesek erre, tehát akik többletjövedelemmel rendelkeznek - fejtette ki. Kevés szó esik a jövedelmek igazságos elosztásáról, a közgazdászok nagy része a növekedésre, a termelési hatékonyság javítására koncentrál - vélekedett Barcza György.

 

Ennek egyik oka, hogy az 1950-es évektől 2008-ig kivételesen gyors növekedési időszak jellemezte a világgazdaságot, a fejlett országokban átlagosan 3 százalékos gazdasági bővülés volt. Ezt vették alapul a közgazdaságtanban, pedig ez meglátása szerint inkább kivétel, figyelembe véve, hogy korábban, évszázadokon keresztül 1 százalék alatti volt a növekedés. Az ÁKK vezérigazgatója szerint nagyon megemelkedett a fejlett országok eladósodottsága a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva, a világháború után akár 300 százalékot is kitett a GDP-hez viszonyított államadósság a fejlett országokban.

 

A magyar államadósság alakulása

 

 

Mint mondta, ez nem volt feltétlenül probléma, mert hosszú távon a gazdaság kitermelte az adósságot; a kérdés az, hogy fenntartható-e a folyamat. Vélekedése szerint van egy korlátja annak, ha a gyors növekedés ekkora eladósodási ütemmel párosul. Az első ország, amelynél az eladósodottság elérte azt a határt, ahol már nem párosul növekedéssel, az Japán volt; a távol-keleti országban most 200 százalék feletti az államadósság rátája - ismertette. Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta: a magyar kormány 2010 óta két fő alapelvhez igazítja politikáját, ezek a munka becsületének helyreállítása és a családok támogatása. Ehhez igyekszik formálni a szabályzórendszert, az állami intézmények kialakítását és az unión belül is igyekszik megteremteni a szükséges mozgásteret - fejtette ki.

 

Elmondta: 2015 végére, 2016 elejére már a nemzetközi piaci elemzők is elismerik a magyar gazdaság eredményeit, felfelé módosították előrejelzéseiket. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői február elején egy kéthetes misszió keretében tájékozódtak, és pozitívan nyilatkoztak a stabilan csökkenő deficitről és államadósságról - számolt be a helyettes államtitkár. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója előadásában kiemelte: a válságos időszakok során általában alulértékelik az emberi tényezőt, pedig a döntéseket főleg érzelmi alapon hozzák meg.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A válsághoz vezető okok nagy része magatartásbeli, a válságra adott válaszok pedig szinte kivétel nélkül jogszabályi természetűek voltak - mondta. Kitért arra, hogy a pénzügyi válság hatására jelentős változás következett be a hitelezési politikában, szigorodott a szabályzói környezet. Amit a bankok tehetnek egy esetleges újabb krízis elkerülésére, hogy komolyabban foglalkoznak az ügyfeleikkel, jobban tájékoztatják őket az új típusú termékekről - mondta.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák