Hírek > Könnyebben lehet majd zöld kártyához jutni - Kínában >

Könnyebben lehet majd zöld kártyához jutni - Kínában

2016.02.21 16:01
A kínai politikai vezetés és a kormány azt kéri az államigazgatási szervektől, hogy tegyék a külföldiek számára vonzóbbá, illetve könnyebben elérhetővé a kínai zöld kártyát - jelentette az állami média pénteken az államtanács és a kommunista párt központi bizottságának közös állásfoglalását ismertetve.
Könnyebben lehet majd zöld kártyához jutni - Kínában

Kínában több mint 600 ezer külföldi él, s a közbiztonsági minisztérium elérhető legfrissebb adatai szerint 2013-ig 7300-an szereztek zöld kártyát. Peking egyrészt szeretné vonzóbbá tenni az országot a külföldi tehetségek és befektetők számára, másrészt viszont beigazolódott, hogy a különböző kedvezményekkel járó 10 évre szóló állandó tartózkodási engedély feltételei jelentősen leszűkítik az eséllyel jelentkezők körét.

 

A 2004-ben életbe lépett rendelkezések szerint a zöld kártyásoknak Kínába nem kell vízumért folyamodniuk, befektetéseiknél, államigazgatási eljárásoknál, gyermekeik iskoláztatásánál, ingatlanvásárlásnál pedig ugyanolyan jogok, adókedvezmények illetik meg őket, mint a kínai állampolgárokat. Az eredeti feltételek szerint, valaki akkor válik érdemessé a megkülönböztetettségre, ha vagy egy bizonyos összeghatáron túli befektetést eszközölt az országban, vagy "kiemelkedő érdemeket szerzett" a kínai fejlődéshez való hozzájárulásával.

 

A tavaly júniusban kiadott frissített szabályok szerint a kérvényezőnek évente legalább 3 hónapot, vagy kivételes esetben öt évből egy évet Kínában kell töltenie, igazolni kell, hogy az igényléskor legalább négy évet már Kínában dolgozott, legalább 3 éve pedig már az országban tartózkodik. Tavaly júniusig kizárólag a kormányzati szerveknél, vagy fontos országos projektek tudományos műhelyeiben dolgozók kaphattak 10 éves tartózkodási engedélyt. A legfrissebb iránymutatás szerint további ágazatokban is lehetővé kell tenni, illetve meg kell könnyíteni, le kell egyszerűsíteni a jelentkezést, de a sajtóhírek nem közlik, konkrétan megjelölték-e ezeket a területeket.

 

Az irányelvek közlése mellett kitértek arra is, hogy egyes külföldiek, akik már megkapták a kártyájukat, nem részesültek az ígért kedvezményekben. A szöveg szerint az érintetteket be kell vonni a helyi társadalombiztosítás rendszerébe. A kártyával rendelkező külföldiek alig tapasztalják, hogy kiváltságokhoz jutottak volna. A China Daily című angol nyelvű napilap múlt havi összeállításában például egy megszólaltatott arra panaszkodott, hogy még bankszámlát sem tudott nyitni a kártyájával.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák