Hírek > Vissza kell adni az önkormányzatoknak az iskolafenntartási jogot >

Vissza kell adni az önkormányzatoknak az iskolafenntartási jogot

2016.02.22 22:08
A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) meg kell szűnnie, az önkormányzatoknak vissza kell adni az iskolafenntartási jogot. Bősz Anett, a párt ügyvivője hétfőn Békéscsabán arról is beszélt, hogy a kérdésről oktatási konferenciát szerveznek a közeljövőben.

Az ellenzéki politikus a Hétfőn hétkor elnevezésű helyi rendezvénysorozat vendégeként kifejtette: törvénymódosító javaslatukban kimondják, hogy szükség van önálló oktatási minisztériumra, és hogy az államnak finanszírozási kötelezettsége van az önkormányzatokkal szemben. Elmondta: tudják, hogy a korábbi rendszerben sem volt tökéletes minden, a normatívák rendszerét épp ezért évente kötelezően felülvizsgálnák, az államnak pedig méltányossági alapon több pénzt kellene juttatnia azoknak az iskolát fenntartó önkormányzatoknak, amelyek erre rászorulnak.

 

A nagyon kis önkormányzatok önkéntes társulásokat hozhatnának létre, ha önállóan nem tudják fenntartani az oktatási intézményeket - tette hozzá. Elmondta, hogy a javaslatot a közeljövőben társadalmi vitára szeretnék bocsátani, és egy politikai-szakértői panelt is magában foglaló konferenciát szerveznek a témáról. A liberális politikus hangsúlyozta: azon is változtatnának, hogy az iskolaigazgatók kinevezése politikai nyomásra vagy javaslatra történik.

 

Bősz Anett ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy törvénymódosító javaslatukat napirendre sem veszik vagy pedig leszavazzák azt a kormánypártok a parlamentben. Az MLP ügyvivője a február 13-i Kossuth téri pedagógustüntetésről szólva úgy fogalmazott: szerinte az a netadó elleni tiltakozást leszámítva az utóbbi évek legnagyobb, "elemi erővel feltörő társadalmi megmozdulása" volt, a kormány viszont nem akar sem tárgyalni, sem változtatni az oktatási rendszeren.

 

Szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy a Klik létrehozásával a kormány több millió embert érintő "szenvedéscsomagot" alkotott, és mostanra nyilvánvalóvá vált, a szervezet mind szakmailag, mind financiális értelemben megbukott. A liberális politikus kijelentette: ők már novemberben, a demokratikus ellenzéki pártok közül elsőként kimondták, hogy a Klik-nek "mennie kell".


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák