Hírek > Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése >

Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése

2016.02.24 19:01
Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése, hanem továbbra is azt segíti elő, hogy az emberek minél gyorsabban átjussanak az országon - mondta az osztrák külügyminiszter a szerdára Bécsbe összehívott nyugat-balkáni konferencián elhangzott nyitóbeszédében.

Sebastian Kurz kijelentette: Európában hiányzik az akarat, hogy jelentősen mérsékeljék az emberáradatot. A tárcavezető hangsúlyozta: Ausztria az európai megoldásra törekszik, azonban jelenleg nincs kilátásban közös lépés. Indoklása szerint ezért Ausztria nemzeti hatáskörben intézkedik, de ezt előtte össze akarja hangolni az érintett országok menekültpolitikájával. Kurz kijelentette: elvárja, hogy "tartsák tiszteletben Ausztria túlterheltségét, és legyenek megértéssel iránta".

 

Felszólalt Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is. Fontos, hogy a menekülteket már a balkáni útvonalon megállítsák, ezért a konferencián közös intézkedésről szavaznak majd - mondta. A tanácskozást a két miniszter hívta össze. Az osztrák fővárosba várták Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia külügyi és belügyi tárcavezetőit. Az egyeztetésen részt vesz Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter is.

 

A konferencián szó esik a határ biztonságának fenntartásáról, az embercsempészet és a szélsőségesség elleni küzdelemről, a harmadik államokkal való együttműködésről, valamint arról, hogy milyen következményekkel járhat, ha egy országban feltorlódnak a menekültek. Görögország kedden tiltakozott a Bécsben összehívott nyugat-balkáni konferencia ellen, mert nem kapott rá meghívót. A görög külügyminisztérium szerint "egyoldalú és egyáltalán nem barátságos", hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti.

 

Az APA osztrák hírügynökség szerint tavalyi nyugat-balkáni konferencián, amelyet szintén Bécsben rendeztek meg, és amelynek témája a szélsőségesek elleni küzdelem volt, a görög fél részéről részt vett Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja. Azóta a görög politikus az osztrák szigorított menekültügyi intézkedések egyik leghevesebb bírálója - írta az APA. A pénteken életbe lépett osztrák intézkedés szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.

---

Fix számokkal lottózol? Akkor ezt látnod kell!


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák