Hírek > Brazília végképp bóvli lett >

Brazília végképp bóvli lett

2016.02.25 00:11
Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától a Moody's Investors Service, így a dél-amerikai ország immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél bóvli kategóriába került.
Brazília végképp bóvli lett

A Moody's szerdán bejelentette, hogy a hosszú és rövid távú brazil szuverén adósságkötelezettségek besorolását rögtön két fokozattal "Ba2/Not Prime"-ra rontotta az eddigi "Baa3/Prime-3" szintről, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott. A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's (S&P) és a Fitch Ratings már tavaly átsorolta Brazíliát a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategóriába, és a várakozások szerint az S&P a jövő héten, majd nyomában a Fitch még mélyebbre süllyeszti a brazil besorolást.

 

Döntésének indoklásában a Moody's Investors Service rámutatott, hogy Brazília mély gazdasági recesszióba süllyedt, és a további külső sokkok kockázatainak közepette még nagyobbra duzzad az államadósság. A költségvetési konszolidáció lassú lesz, a gazdasági növekedés pedig vérszegény marad a következő két-három évben. A viharos belpolitikai helyzet megnehezíti a szerkezeti reformok végrehajtására és a költségvetési hiány leszorítására irányuló kormányzati erőfeszítéseket.

 

A brazil képviselőház december 3-án hagyta jóvá a Dilma Rousseff elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) megindítását a Petrobras olajipari óriás korrupciós botrányával összefüggésben. A politikai túlélésért küzdő államfőre nagy nyomás nehezedik baloldali szövetségesei részéről, hogy enyhítsen a megszorítások politikáján, és helyette a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseket tegyen. A brazil kormány közölte, hogy a Moody's döntése nem változtat a költségvetési hiány csökkentésére irányuló elkötelezettségén. Tavaly a hazai össztermék (GDP) 10 százalékára rúgott a deficit mértéke.

 

A Moody's azonban nem bízik a brazil ígéretekben, szerinte a kormány és a parlament nem lesz képes a stabilizáció és a reformok hiteles ütemtervét kidolgozni és megvalósítani a következő egy évben, ami pedig tovább csökkenti a befektetők bizalmát és a külső tartalékokat az erős belpolitikai bizonytalanságok közepette. Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdaságát a tavalyi második negyedévben érte el a recesszió. Piaci számítások szerint tavaly közel 4 százalékkal zsugorodott a gazdaság, idén pedig további több mint 3 százalékos visszaesés várható. Az infláció tavaly az utóbbi egy évtized legmagasabb szintjét érte el 10 százalékos értékkel.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)