Hírek > Ezért érdemes olajba fektetni! A fekete arany rejtélye >

Ezért érdemes olajba fektetni! A fekete arany rejtélye

2016.02.28 06:19
Hallotta Ön is, hogy az olaj ára drasztikusan leesett? Olcsón tankolunk, jó, de miért? Mik az okai ezeknek az áraknak? Meddig fenntartható a jelenlegi szint? Mik várhatóak a jövőben?
Ezért érdemes olajba fektetni! A fekete arany rejtélye

Biztos sokak fejében felmerültek már ezek a kérdések, mivel az elmúlt időszakban a csapból is az olajjal kapcsolatos témák folynak. A feltett kérdéseket kibontjuk, megvizsgáljuk a jelenlegi helyzetet, illetve azt is, hogy ebből hogyan profitálhatunk.

 

Mi történt az olajjal?

 

Az elmúlt 2 évben az olaj ára folyamatosan és drasztikusan leértékelődött. 120 $-os árszintekről jelenleg a 30 $-os szinteken tartózkodunk, vagyis több mint 70%-os esésen vagyunk túl, amire a 2008-as válság óta nem volt példa. Az ok igazából nagyon egyszerű. A világ nagyhatalmai az elmúlt 2 évben csúcsra járatták az olajkitermelésüket, ezáltal egy készlettúlcsordulást okoztak. Így a kínálat növekedés egy árfolyam esést vonzott maga után.

 

Mi az az OPEC? Mi az OPEC szerepe?

 

Kitermelésben a legnagyobb szereplő az OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) államok, ami élén Szaúd-Arábia áll. Jellemzően ezen országok kitermelési költsége 20-30 $ körül alakul, míg ez Amerika vagy Oroszország esetén 50 $ fölött van. Jelenleg Szaúd-Arábia tartja sakkban az olaj piacát, mivel védeni akarják saját vezető szerepüket és részesedésüket, illetve lehetőség szerint növelni is szeretnék azt. Ezt úgy tudják megtenni, hogy egy átmeneti időszakig a kitermelést csúcson tartják, megfojtva ezzel a többi szereplőt az okozott alacsony ár miatt.

 

Mit okoz az alacsony olajár?

 

Egy részt olcsóbban tankolhatunk, ami pozitív. Másrészt pedig a drágán kitermelő konkurencia csődbe megy, cégek fuzionálnak, illetve a kutatás és fejlesztés drasztikus visszaesése (már jelenleg is) jellemző.

 

 

Múlt és jelen:

 

A 2008-as időszakban és a jelenlegi piacon egy dolog közös, mégpedig az, hogy az olaj mindkét esetben volt 30 $. A válság után, pedig a befektetők számára egy kellemes időszakot tudott biztosítani az árfolyam. 2014-ig ugyanis ismét 110 $-os szinteken tartózkodott a jegyzés.


Mit hozhat a jövő?

 

Hol van ebben a profitlehetőség? Természetesen hosszú távon a nyomott olajárak nem fenntartható gazdaságot eredményeznek, különös képen a Közel-Keleti régióban. Mivel az ott található országok szinte csak is kizárólag az olajból származó bevételekre támaszkodnak, ezért hosszú évekig nem tartózkodhatnak itt az árak. Figyelembe véve a jelenlegi helyzetet úgy gondoljuk, hogy a következő néhány évben egy lassú stabilizálódás fog történni az olaj piacán, ami azt jelenti, hogy fokozatosan araszolhat fel az árfolyam 40-60 $-os szintek környékére. Ehhez természetesen kell a környező államok együttműködése, viszont lassan oda jutunk, hogy mindenkinek közös érdeke lesz a helyzet mielőbbi megoldása.

 

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége, keresse tanácsadóinkat!És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák