Hírek > Ukrán nacionalisták ismét orosz kamionokat tartóztattak fel >

Ukrán nacionalisták ismét orosz kamionokat tartóztattak fel

2016.02.29 18:50
Újraindították az orosz kamionok Ukrajnán keresztüli áthaladását akadályozó civil akciót a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái a nyugat-ukrajnai Lviv megyében.

A párt helyi szervezetének hétfői közlése szerint vasárnap este 13 teherszállító járművet tartóztattak fel a Lembergbe (Lviv) vezető egyik úton lévő útellenőrző posztnál úgy, hogy az aktivisták élőláncot alkottak a kamionok előtt. Ljubomir Melnicsuk, a Szabadság párt megyei vezetője arról számolt be, hogy a teherautókat három órán át nem engedték továbbhaladni. Eközben szavai szerint ismeretlenek érkeztek a helyszínre, akik nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illették és fenyegették orosz nyelven az aktivistákat, a kamionosok pedig többször megpróbáltak áthajtani az aktivisták élőláncán. A járműveket kísérő rendőrök nem avatkoztak közbe - tette hozzá Melnicsuk.

 

A Lviv megyei rendőrség sajtószolgálata közölte: munkatársaik a kamionok útját álló aktivistákat igyekeznek felvilágosítani arról, hogy kormányhatározat született az orosz teherszállítók Ukrajnán keresztül történő áthaladásának engedélyezéséről. Megjegyezték, hogy a rendőrök gondoskodnak a blokádoknál a közúti járműforgalom biztonságáról. Rendbontásról a tájékoztatás szerint nem érkezett bejelentés. Az aktivistákat ért fenyegetést a rendőrség nem kommentálta. A kijevi kormány február 25-től engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott korlátozó intézkedését.

 

A két ország közötti "kamionháború" azzal kezdődött, hogy ukrán civil aktivisták és önkéntes alakulatok tagjai útblokádokkal akadályozták meg a múlt hónap közepén az orosz jelzésű teherszállítók áthaladását az ország területén. Az orosz kormány válaszul február 14-én megtiltotta az ukrán kamionok tranzitját Oroszország területén át. Másnap Kijevben a kormány határozatot hozott, amely - legitimálva a civil kezdeményezést - ideiglenesen, a vita rendezéséig megtiltotta az orosz teherszállítók áthaladását Ukrajnán.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák