Hírek > Több fronton is élénkülhet idén a lakáspiac >

Több fronton is élénkülhet idén a lakáspiac

2016.03.01 07:01
Több fronton is élénkülhet idén a lakáspiac az FHB Jelzálogbank Nyrt. szerint, a lakások iránti kereslet növekedése és a lakásárak emelkedése, valamint a kínálat késleltetett bővülése várható.
Több fronton is élénkülhet idén a lakáspiac

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott előrejelzés szerint a lakásárak 2016-ban tovább emelkednek, az országos FHB Lakásárindex idén elérheti a 2008 első negyedévében mért eddigi maximális 200,7-es értéket, a tavalyi 193,6-ról. Az FHB szerint az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése erős alapot jelent a lakáskeresletnek. Az alacsony kamatkörnyezet a hitelezésre hat kedvezően, tavaly jelentős bővülés látszott a kihelyezett lakáshitelek összegében, 2015. harmadik negyedévétől kezdődően az új hitelek összértéke rendre meghaladja a havi 30 milliárd forintot.

 

2016-ban további hitelezési bővülés várható, ami a lakások iránti kereslet további emelkedését eredményezheti. Tavaly sokan vásároltak - akár hitelből - befektetési céllal lakást, bizonytalan ugyanakkor, hogy jelenleg még mekkora befektetést kereső likvid vagyon keresi a helyét. Az otthonteremtési támogatás struktúrájának változása kifejezetten az új lakások iránti keresletet növelheti, ami áremelkedést eredményezhet. A használt lakások szintén drágulhatnak, bár a korábbinál kisebb mértékű, 5 százalék alatti árnövekedésre számítanak az FHB elemzői. A kínálat bővülését segítheti a lakásépítések és lakásértékesítések áfájának csökkenése.

 

Az összegzés szerint már tavaly is számottevően, országos szinten mintegy 30 százalékkal, Budapesten pedig 72 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Az új lakások értékesítését terhelő áfa 5 százalékra csökkentése pedig további jelentős lökést adhat a lakásfejlesztési projektek elindulásának. A hitelintézet megjegyezte ugyanakkor, hogy az új lakások számának növekedése valószínűleg idén még csak kevéssé jelenik majd meg a statisztikákban, azok nagyobb számban és szélesebb elterjedésben főként majd 2017-ben készülhetnek el.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák