Hírek > Kanada szépen növekszik >

Kanada szépen növekszik

2016.03.01 21:45
Lassuló ütemben ugyan, de növekedett a kanadai gazdaság tavaly a negyedik negyedévben is.

A kanadai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy október-decemberben a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig 0,8 százalékos volt a növekedés. Elemzők éves szinten stagnálásra számítottak az előző negyedévi 2,4 százalékos emelkedés után. A növekedés lassulása mögött a hazai kereslet és export gyengeségét kell keresni. A második és harmadik negyedévi stagnálás után az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a hazai fogyasztás.

 

Ezen belül a háztartások kiadásai a harmadik negyedévi 0,5 százalék után október-decemberben 0,2 százalékkal, míg a kormányzati kiadások stagnálás után 0,4 százalékkal növekedtek. Ezzel szemben erősen csökkentek az üzleti szféra kiadásai, főleg a bruttó állóeszközfelhalmozás esett vissza. Az áruk és szolgáltatások exportja 0,6 százalékkal csökkent a tavalyi év utolsó negyedében a harmadik negyedévi 2,6 százalékos nyereség után. Az import értéke az év utolsó két negyedévében egyaránt 2,3-2,3 százalékkal esett vissza. A tavalyi év első két negyedévében még zsugorodott a kanadai gazdaság.

 

Az első negyedévben 0,2, a másodikban pedig 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előző három hónaphoz képest, míg éves összehasonlításban 0,7, illetve 0,3 százalékos volt a visszaesés mértéke a világ hét legfejlettebb országát tömörítő G7-csoportba tartozó Kanadában. A tavalyi egész évet tekintve a kanadai GDP reálértéken 1,2 százalékkal növekedett, ami nagyjából fele az előző évinek. A hazai fogyasztás 0,5 százalékkal bővült a 2014-ben mért 1,6 százalékos növekedés után. A bruttó hazai reáljövedelem (GDI) 2015-ben 1,1 százalékkal csökkent az előző évi 2,0 százalékos növekedés után. A cserearányok 6,9 százalékkal romlottak az előző évi 1,4 százalékos romlás után. Az export 3,0 százalékkal, az import pedig 0,1 százalékkal növekedett. A háztartások rendelkezésére álló jövedelmek 3,9 százalékkal nőttek az előző évi 3,0 százalékos javulás után, így a megtakarítási ráta 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelkedett.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák