Hírek > Nem túl biztató hír a kínai gazdaságból >

Nem túl biztató hír a kínai gazdaságból

2016.03.03 08:40
A várakozásokkal ellentétben nem gyorsult, hanem a januári hathavi csúcsról csökkent és lassult a kínai szolgáltatóipari szektor növekedése februárban.
Nem túl biztató hír a kínai gazdaságból

A Caixin Insight Group kínai és a Markit londoni piackutató intézet együttműködésével készített felmérés csütörtökön közzétett adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,2 pontra gyengült a januári 52,4 pontról. Elemzők a növekedés gyorsulását jelző számra, 52,6 pontra számítottak. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI értéke februárban 49,4 pontra esett a januári 50,1 pontról. A feldolgozóipari teljesítményt tükröző, még kedden közzétett beszerzésimenedzser-index értéke öthavi mélypontra, 48,0 pontra csökkent a januári 48,4 pontról.

 

Az index értéke immár a 12. egymást követő hónapban állt 50 pont alatt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont alatti érték a visszaesés ütemének lassulását tükrözi.

 

A Markit korábban a HSBC befektetési bankcsoporttal működött együtt, Kína vezető médiacsoportja, a Caixin Media augusztus óta támogatja - az elsősorban a konjunktúra alakulására érzékenyebben reagáló kisvállalkozások megkérdezésén alapuló - BMI-felmérés készítését. A hivatalos kínai felmérést a nagyvállalkozások véleménye alapján készíti a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP), amely kedden közölte, hogy az általa számolt beszerzésimenedzser-index a feldolgozóipart illetően több mint négyéves mélypontra, 49,0 pontra csökkent a januári 49,6 pontról, míg a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor esetében 52,7 pontra esett az előző havi 53,5 pontról.

 

He Fan, az adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó Caixin Insight Group vezető közgazdásza a felméréshez fűzött kommentárjában rámutatott, hogy a számok azt mutatják, a gazdaság továbbra is gyengén teljesít, ingatag a helyzete. Összességében a szolgáltató szektor teljesítménye felülmúlja a feldolgozóiparét, ami a gazdasági szerkezet javulásáról tanúskodik. A gazdasági növekedés stabilizálását célzó intézkedések végrehajtásának közepette a kormánynak előre kell lépnie a keresletet ösztönző reformok megvalósításában a szolgáltató szektort illetően - mutatott rá He Fan.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák