Hírek > Lassult az eurózónás magánszektor >

Lassult az eurózónás magánszektor

2016.03.03 12:40
Lassult a gazdasági növekedés üteme az euróövezeti magánszektorban februárban, miközben az árnyomás továbbra is lefelé mutatott - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet a beszerzésimedzser-indexek végleges adatai alapján.
Lassult az eurózónás magánszektor

A csütörtökön közzétett jelentés szerint a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index 53,3 pontra csökkent a januári 53,6 pontról, de meghaladta az 53,0 pontos előzetes értéket.

 

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,0 pont lett februárra, ami tavaly január óta a legkisebb érték. Januárban 53,6 ponton állt a mutató, az előzetes adat pedig 52,7 pont volt.

 

A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Írországban lassult a növekedés üteme, Franciaország magángazdasága pedig 13 hónap óta először zsugorodott februárban. Írországban 59,5 pontra, Spanyolországban 54,5 pontra, Németországban 54,1 pontra, Franciaországban pedig 49,3 pontra mérséklődött a magánszektor kibocsátását tükröző mutató értéke.

 

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németországban a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index a januári 55,0 pontról 55,3 pontra emelkedett, a kompozit BMI viszont 54,4 pontról 54,1 pontra süllyedt. Franciaország szolgáltatóipari beszerzésimedzser-indexe 50,3 pontról 49,2 pontra, az összetett mutatója pedig 50,2 pontról 49,3 pontra esett.

 

Az euróövezetben összességében kisebb ütemben bővült a megrendelésállomány februárban, de a foglalkoztatottság már a 16. egymást követő hónapban növekedett. Erősödött a deflációs nyomás, az áruk és szolgáltatások átlagára gyorsabb ütemben csökkent az éleződő versenyhelyzetben.

 

"A végleges februári BMI-adatok kissé kedvezőbbek az előzetes becsléseknél, de a növekedés üteme már a második egymást követő hónapban lassult" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet gazdasági növekedési kilátásai tovább romlanak a tavalyi negyedik negyedévben elért sovány gyarapodás után, ezért az Európai Központi Banknak feltehetően energikusan kell fellépni egy újabb visszaesés megakadályozására.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák