Hírek > Kötvénypiac: A központi bankoknál van a labda >

Kötvénypiac: A központi bankoknál van a labda

2016.03.03 16:20
A február 11-i mélypontot követően a fő eszközosztályok újra növekedésnek indultak, és szinte teljesen eltűntek az elmúlt hónap veszteségei. A központi bankoknak nagy szerepük lehet abban, hogy ez a folyamat folytatódjon, mivel a várakozások szerint mind az Európai Központi Bank, mind a Fed, mind pedig a kínai központi bank reagálni fog március folyamán a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmakra.
Kötvénypiac: A központi bankoknál van a labda

Az EKB szinte lépéskényszerben van - a decemberi ülés után a piac nem igazán tolerálna egy újabb csalódást. A lehetséges intézkedések között szerepel a betéti kamatok csökkentése és az eszközvásárlási program kiterjesztése, akár a kockázatosabb kötvények (és más kockázatosabb eszközosztályok) bevonásával. Egy határozott és karakteres intézkedéscsomagon kívül minden más levertséget okozna a piacon.

 

A Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottságának kezelnie kell a saját, vitathatóan optimista gazdasági előrejelzését. A bizottságnak minden bizonnyal nehéz dolga lesz, ha puhítani akarja a korábbi álláspontját most, amikor a legújabb foglalkoztatottsági és GDP-adatok kifejezetten kedvezőek. A piac ugyanakkor már egy idei kamatemelést sem áraz be, és egy agresszív lépés a Nyíltpiaci Bizottság részéről nem biztos, hogy kiszámítható reakciókat eredményezne az amúgy is ideges piacon.

 

Mind közül a legnagyobb játékos, a kínai jegybank, talán már meg is adta a hangot azzal, hogy hétfőn 0,5%-kal csökkentette a kötelező tartalékrátát.

 

Michael Boye, Saxo Bank


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák