Hírek > Jelentősen nőtt az utólagosan megállapított adó összege tavaly Franciaországban >

Jelentősen nőtt az utólagosan megállapított adó összege tavaly Franciaországban

2016.03.03 20:31
A francia adóhivatal 21,5 milliárd euró utólagos adót állapított meg tavaly annak ellenére, hogy csökkent az ellenőrzések száma - jelentette be Michel Sapin francia pénzügyminiszter csütörtökön.
Jelentősen nőtt az utólagosan megállapított adó összege tavaly Franciaországban

A 2014-es évhez képest 1,9 milliárd euróval több utólagos adót állapítottak meg. "Az emelkedés az adóhivatal által ténylegesen beszedett összegekre is vonatkozik, amelyek 17 százalékkal, 12,2 milliárd euróra emelkedtek" - hívta fel a figyelmet a tárca. Ez az összeg meghaladja az igazságügyi vagy a kulturális tárca költségvetését, és megfelel annak az összegnek, amelyet a belügyminisztérium költ el a franciák biztonságára. A hivatalos adatok szerint az adóellenőrzések száma 2015-ben csökkent, a korábbi 51 470-ről 50 168-ra.

 

Ez arra utal, hogy az ellenőrzések célzottabbakká váltak, és a legjelentősebb hiányosságokra irányulnak - jelezte a tárca. A francia adóhivatalban ötszáz adóellenőr csak a külföldre menekülni próbáló vállalatokat figyeli, így a legnagyobb emelkedést a társasági adóbevételek mutatták, mintegy egymilliárd eurós összegben. "Ki kell mondani, hogy a digitális multinacionális nagyvállalatoknak sikerül leginkább kimenekülniük az adófizetési kötelezettség alól. Fontos megemlíteni, hogy Franciaországban nem lehet egyezkedni. Csak az adótörvényt alkalmazzuk" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.

 

A forgalmi adóval történő csalás a pénzügyminisztérium szerint évente mintegy 14 milliárd eurós bevételkiesést okoz az államnak, az adócsalás általában egyes becslések szerint elérheti a 60-80 milliárd eurót. Az adórendezések fele tavaly a vállalatoknak volt köszönhető, amelyek kifizették a forgalmi adótartozásaikat, elsősorban a vendéglátásban, az építőiparban és az internetes kereskedelemben. A pénzügyminisztériumnak sikerült 9 ezer külföldi számlával rendelkező egyéni adózót is meggyőznie arról, hogy hozza vissza Franciaországba a megtakarításait. Ebből mintegy 2,6 milliárd bevételre tett szert a francia állam.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák