Hírek > Jóval visszafogottabban! - szólították fel a cseh kormányfőt >

Jóval visszafogottabban! - szólították fel a cseh kormányfőt

2016.03.05 06:01
Nyilatkozataiban és cselekedeteiben visszafogottságra és mértéktartásra hívta fel Milos Zeman cseh államfőt a prágai parlament felsőháza.

Reagálásában az elnök szóvivője leszögezte: Milos Zeman nem engedi, hogy bárki is "szájkosarat" tegyen rá, és a szenátusi határozatot "Zeman-ellenes folklórnak" minősítette. A szenátus határozata szerint a köztársasági elnöknek nyilatkozataiban visszafogottabbaknak kellene lennie, hogy ne sértse más állami szervek méltóságát, ne veszélyeztesse az ország szövetségesi kapcsolatait, valamint külpolitikai orientációját, és ne ossza meg a társadalmat. "A köztársasági elnöknek mint az állam fejének garantálnia kellene a rendet.

 

Küldetése a társadalom egyesítése, a konfliktusok mérséklése, ezért nem lenne szabad kilépnie alkotmányos szerepéből, nyilatkozataival és cselekedeteivel megosztania a társadalmat" - olvasható a kormányoldali többségű felsőház által elfogadott határozatban. A 81 tagú felsőházban a szavazáskor 35 szenátor volt jelen, közülük 18-an szavazták meg a határozati javaslatot, amelyet a kormányoldal és az ellenzék néhány szenátora közösen terjesztett elő. A szenátus azután tűzte napirendre ezt a témát, hogy Milos Zeman különféle nyilatkozataival és cselekedeteivel nyilvános vitákat gerjesztett a cseh társadalomban.

 

Zeman az utóbbi hónapokban például több ízben is nyilvánosan bírálta az Oroszország elleni szankciókat, megértését fejezte ki a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásával kapcsolatban, ismételten elutasította több jelölt professzori kinevezését, részt vett a szélsőségesnek tartott Iszlámellenes Blokk tüntetésén, s a sajtó szerint elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a menekültügyben, illetve Bohuslav Sobotka miniszterelnök személyére. "Bár a határozat elfogadása csak a Zeman-ellenes folklór része, közölhetek a szenátorokkal egy jó hírt: a felmérések szerint az elnök úr összeköti a társadalom tagjait, hiszen élvezi a lakosság 70 százalékának támogatását" - reagált a szenátusi határozatra Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren. "Ugyanakkor mindenkit biztosíthatok, hogy az elnök úr nem enged szájkosarat tenni magára. Továbbra is nyíltan fog beszélni arról a veszélyről, amelyet a migrációs válság jelent" - írta a szóvivő.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák