Hírek > Újranyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között >

Újranyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között

2016.03.07 15:00
Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között - jelentette be Vlaho Orepic horvát és Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfőn, Budapesten.
Újranyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között

A megállapodás szerint a Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor), a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) és a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti átkelőt nyitják meg újra hétfőn, ezeket korábban a migránsválság nyomán zárták be - közölték sajtótájékoztatójukon.

 

Mindkét belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a vasúti határátkelők újbóli megnyitása a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti.

 

Vlaho Orepic olyan konstruktív tárgyalásnak nevezte eszmecseréjüket, amely új fejezetet nyit a két ország belügyi kapcsolataiban, és egyben Európa biztonságát is erősítik. Horvátország a migránsválság kezelésében is partnert lát Magyarországban - tette hozzá.

 

Arról is szólt, hogy a Horvát Köztársaság a schengeni övezethez csatlakozás folyamatában számít Magyarország támogatására, és át akarja venni ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

 

A belügyi együttműködés folytatódhat olyan területeken is, mint az idegenforgalom és az aknamentesítés - mondta Vlaho Orepic.

 

Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években szoros együttműködés volt belügyi területen a két ország között. Példaként említette, hogy magyar rendőrök járőröztek adriai üdülőhelyeken, valamint közös járőrszolgálatot teljesítettek magyar és horvát rendőrök a közös határ mentén. Ez az együttműködés bűnügyi területre is kiterjedt - tette hozzá.

 

Ennek a helyzetnek a fennmaradását akadályozta a migránsválság, ám az ellentétek feloldásában előrehaladtak a tárgyalások nyomán, ezt jelzi, hogy újranyílik hétfőn a három lezárt vasúti határátkelő - mondta Pintér Sándor.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák