Hírek > Magasabb az infláció Kínában, mind gondolták >

Magasabb az infláció Kínában, mind gondolták

2016.03.10 08:20
Februárban Kínában a vártnál magasabb, 2,3 százalékos volt az infláció éves bázison - tájékoztatott közleményében az országos statisztikai hivatal csütörtökön.
Magasabb az infláció Kínában, mind gondolták

A februári inflációs ráta 2014 óta a legnagyobb. A fogyasztói árindex (CPI) januárban 1,8 százalék volt, az előrejelzések 1,9 százalékra számítottak. Az emelkedést a szakemberek elsősorban az élelmiszerárak megugrásával magyarázták, a kínai holdújévet közvetlenül megelőző hideg időszakban a zöldségárak a nagybani piacokon is jelentősen megnőttek. A hivatalos statisztika szerint az élelmiszerárak átlagosan 7,3 százalékkal emelkedtek, a nem élelmiszerek 1 százalékkal drágultak, 0,2 százalékponttal alacsonyabb mértékben, mint egy hónappal korábban.

 

A kínai kormány az idén 3 százalék körüli inflációval számol, figyelembe véve a foglalkoztatás költségeinek várható emelkedését, az agrártermékek áringadozását, továbbá az árreform egyéb várható hatásait. Az áremelkedés ugyanakkor - a kormány szerint - hozzájárul a deflációveszélytől való aggodalmak eloszlatásához. 2015-ben, amikor Kínában ugyancsak 3 százalék körüli inflációt terveztek, végül 1,4 százalék volt a CPI éves emelkedése.

 

A legfrissebb adatok szerint a termelői árak az év második hónapjában 4,9 százalékkal estek, némileg kisebb mértékben, mint januárban, amikor 5,3 százalék volt a termelői árindex (PPI). A csökkenés 48 hónapja tart folyamatosan. A termelői árak alacsony volta és egyes iparágak túltermelése egyértelműen a gyenge belföldi és a külföldi keresletre utal. Megfigyelők ennek ellenére úgy vélik, a keresleti oldalon némi növekedés mutatkozik és ezzel kapcsolatban az év hátralevő részére vonatkozóan is pozitív várakozás a jellemző.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák