Hírek > Miért kerül ennyibe a kakaó a boltban? >

Miért kerül ennyibe a kakaó a boltban?

2016.03.10 19:01
Alapvetően két nagy kakaó-kategóriával találkozunk a boltokban: a 10-12%-os és 20-22%-os** fajtákkal. A háztartások elsősorban az utóbbit használják, mivel a sütemények esetében ez a típus adja a legjobb minőséget, az ízt és a színt, a húsvéti időszakban is ez az egyik főszereplő. A kakaópor tekintetében a kiskereskedelemben az elkövetkező fél-egy évben stagnáló árakra lehet számítani, kisebb-nagyobb kilengéssel – például az elmúlt hetekben 8-10%-os emelkedés volt tapasztalható.
Miért kerül ennyibe a kakaó a boltban?

Létezik 22-24%-os kakaópor is, amelyet jellemzően a csokoládéipar használ csokoládéitalokhoz vagy magas minőségű bonbonokhoz. Az alacsonyabb kakaóvaj tartalmú kakaóporokat leginkább a tej- és édesipar, valamint a pékek használják. Természetesen a minőségbeli különbség az árban is megmutatkozik: a 20-22%-os kakaók jellemzően 30-40%-kal magasabb áron kaphatók, mint a 10-12%-osak. Ma a világ kakaóbab fogyasztásának 68%-át a Nyugat-Afrikai termesztés adja. Az első kakaópor gyártási próbálkozások a 18. században kezdődtek Hollandiában. Napjainkban a világ kakaópor termelése kb. 4 millió tonna körül van, aminek 40%-át Európában állítják elő.

 

Prohászka Ottó, a Tutti Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének véleménye arról, hogy mi és hogyan befolyásolja a kakaópor világpiaci árát:

 

Cégünk 25 éve foglalkozik kakaó kereskedelemmel, csomagolással, feldolgozással. Az elmúlt negyed században volt már a (20-22%-os) kakaó 1,5 dollár/kg, de 6,5 dollár/kg is.

 

Ha csak az elmúlt 5 évet nézzük, itt is 2 és 5 euró/kg között mozgott a világpiaci ár. Hogy erre mi a magyarázat? Több dolog összetett hatása érvényesül. A kakaó tőzsdei cikk, és mint tudjuk, ha valami a tőzsdén adható-vehető, akkor ott az ár nem csak a kereslet-kínálat törvényei szerint alakul. A kakaóbab mezőgazdasági termék, ezért az időjárás is jelentős mértékben befolyásolja a termék mennyiségét és minőségét. Mivel ez fontos befolyásoló tényező, ezért szinte hetente jelennek meg a kakaóbab termésbecslésével kapcsolatos információk és ezek a hírek ilyen vagy olyan okból máris befolyásolják a kakaóbab világpiaci ármozgását.


A kakaó világpiaci ára az elmúlt 3 évben

 

kakaó világpaici ára

 

A termőterületek jelentős része politikailag instabil területen helyezkedik el, mint például Nyugat-Afrika (itt a fő termelő országok: Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria). Sokszor a kakaóbab kikötőbe történő eljuttatása is veszélyeztetett. Másrészről az elmúlt időszakban nem egyszer láttunk már a piacon jelentős mértékű spekulatív szándékú termékfelvásárlást, amivel a piacon pillanatnyi hiányérzetet keltve jelentős ármozgást (drágulást) generáltak. Ez nagy részben annak köszönhető, hogy az elmúlt 10-15 évben a gazdasági világválság miatt megrengett a befektetők bizalma a pénzügyi és ingatlan piacok iránt és egyre nagyobb tömegű tőke áramlott az árupiacok irányába – így számos mezőgazdasági termény, pl. a kakaóbab is egyre gyakrabban és erősödő mértékben lett tárgya spekulatív üzleteknek.

 

A kakaópor világpiaci ármozgását jelentős mértékben befolyásolja a kakaóvaj világpiaci ára is, mivel a kakaóbabnak több mint felét ez adja. A kakaóvaj legnagyobb felhasználója a csokoládéipar. 2004-ben egy jelentős jogi változás történt, amikor az EU engedélyezte a hidrogénezett növényi zsírok használatát a csokoládé termékekben, és a kakaóvaj maximum 5%-át ezáltal helyettesíteni lehetett. Korábban többé-kevésbé kiszámítható volt a kakaópor/kakaóvaj felhasználásának mennyisége és árának alakulása, illetve ezek egymáshoz való viszonya.

 

Durván azt lehetett mondani, hogy ha drágult a kakaóvaj, akkor olcsóbbá vált a kakaópor és fordítva. Amikor a vaj ára magas, a gyártók átállnak az eredeti csokoládéról a bevonó massza és a nugátok gyártására – ami a kakaópor igényt növeli csak, mivel a termék nem tartalmaz kakaóvajat, így emelve a por árát a piacon. Mindezek mellett a világ kakaópor igénye folyamatosan növekszik, a világ GDP növekedését követi az igény, szinte megegyező százalékban. Döntően Kína, India kakaóétvágya erősödik, ezt a mértékű növekedést a kakaótermelés nem tudja ilyen ütemben lekövetni. Így már látható, hogy a fent felsorolt tényezők együttesen milyen bonyolult módon hatnak a kakaó világpiaci árára, nem csoda, hogy az árgörbe rendkívül hektikus képet mutat.

 

Nagyon jól informáltnak és szerencsésnek kell lenni az importőröknek, kereskedőknek, hogy jó időben hozzanak döntést a vételről és az eladásról. Visszatérve a fogyasztók asztalához: jelenleg azt lehet tudni, hogy a kiskereskedelemben az elkövetkező fél-egy évben stagnáló árakra lehet számítani, kisebb-nagyobb kilengéssel – például az elmúlt hetekben 8-10%-os emelkedés volt tapasztalható. Ennél hosszabb időszakra nehéz pontos előrejelzést adni, az szinte a jóslás kategóriájába esne.

 

Hogyan fektethetünk kakaóba az árutőzsdén?És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák