Hírek > Mínusz 0,4%-os (-0,4%) hitelkamat? Érti Ön ezt? >

Mínusz 0,4%-os (-0,4%) hitelkamat? Érti Ön ezt?

2016.03.11 04:04
A közzétett jelentés szerint az EKB havi eszközvásárlási keretösszegét felemelték 20 milliárd euróval 80 milliárd euróra. Ez meglepetés a piac számára és egyúttal a mi, egyébként optimista várakozásainkat is felülmúlta - írja az Equilor a blogjában.
Mínusz 0,4%-os (-0,4%) hitelkamat? Érti Ön ezt?

Meglepetésre 5 bázisponttal csökkentették az alapkamatot, a betéti rátát pedig 10 bázisponttal vágta az Európai Központi Bank.

 

Útjára indult a következő célzott, hosszú távú finanszírozási program, a TLTRO II. Ez azt jelenti, hogy a bankok kedvező feltételekkel juthatnak hitelekhez, az EKB közleménye szerint ezen hitelek kamatai akár olyan alacsonyak is lehetnek, mint a betéti ráta, azaz -0,4%! Más szóval még az EKB fizet azért, hogy felvegyenek tőlük hiteleket.

 

A program áprilistól indul, 4 éves lejáratú hitelekkel. A közlemény 5. pontjára is érdemes figyelni, e szerint már nem csak pénzintézetek, befektetésre ajánlott kötvényeit vásárolják, hanem minden egyéb vállalati intézmény értékpapírjait. Magyarul bővült az ABS-k és fedezett kötvények köre.

 

A forint erősödése ugyanakkor limitált, a reggeli információk alapján a piac számít a jegybank verbális vagy valódi intervenciójára, hogy ne kerüljön a kereskedési sávon kívül a hazai deviza. (307-es szint)


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák