Hírek > Tudományfesztivál és robotprogramozási verseny lesz Debrecenben >

Tudományfesztivál és robotprogramozási verseny lesz Debrecenben

2016.03.11 18:19
Először rendezik meg Németországon kívül a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat közép-európai döntőjét, amelynek március 19-20-án a debreceni Kölcsey Központ ad otthont - jelentették be a szervezők pénteken sajtótájékoztatón.

Ábrahám László, az National Instruments (NI) Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: cégük azért kapta meg a verseny rendezési jogát, mert évek óta eredményesen vesz részt a First Lego League versenysorozat szervezésében, és egyre sikeresebb a vállalat 2009 óta működő mentorprogramja, amely a robotprogramozást és a természettudományos gondolkodást segíti. Az idei közép-európai döntőben Ausztria, Németország, Svájc, Csehország, Románia, Szlovákia és Magyarország legsikeresebb középiskolás csapatai mérik össze felkészültségüket és kreativitásukat - tette hozzá.

 

A debreceni eseményen 260 diák vesz részt, Ábrahám László tájékoztatása szerint a 10-16 éves fiatalok 3-10 tagú csapatokban dolgozva egy előre megadott, a társadalmat aktuálisan érintő - idén a szelektív hulladékgazdálkodás és hulladékfeldolgozás témában - kutatást végeznek, valamint egy teljesen automatikusan működő robotot terveznek meg, programoznak és tesztelnek úgy, hogy az képes legyen küldetését elvégezni a terepasztalon. Az NI mentorprogramja több mint 90 iskola 3000 diákját érte már el, és több mint 30 vállalati mentor oktatja a fiatalokat robotprogramozásra - jegyezte meg a szakember.

 

Papp László, Debrecen polgármestere a verseny beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: a város fejlődése szempontjából kulcsszó az innováció, és minden erőfeszítést megtesznek azért, ha valaki meghallja Debrecen nevét, akkor az innováció, a kutatás-fejlesztés és a tudásközpont jusson eszébe. Ennek a folyamatnak kiemelt partnere és támogatója a National Instruments, egy ilyen fesztivál pedig a legjobb alkalom arra, hogy a fiatalokat érdekeltté tegye abban a törekvésben, hogy Debrecen a régió, az ország innovációs központjává váljon - fűzte hozzá a polgármester.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák