Hírek > Szlovákiai kormányalakítás - Szakértői kabinetet akar a Szlovák Nemzeti Párt >

Szlovákiai kormányalakítás - Szakértői kabinetet akar a Szlovák Nemzeti Párt

2016.03.13 00:34
Ha nem lesz sikeres a kormányalakítási tárgyalások első köre, vagyis Robert Fico nem tud kormányt alakítani, akkor a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kérni fogja az államfőt arra, hogy nevezzen ki szakértői kormányt - jelentette be Andrej Danko az SNS elnöke, pártjának szombati kongresszusán.

Az SNS elnökének kijelentése ismét egy lépéssel közelebb hozta annak lehetőségét, hogy szakértői kormány létrejöttébe, majd előrehozott választásokba torkolljon az a patthelyzet közeli állapot, amely a szlovákiai politikai színtéren az egy hete tartott szlovákiai parlamenti választások eredményei mentén kialakult. Az, hogy a rendkívül nagy meglepetéseket hozott múlt heti parlamenti választáson, minden eddiginél több, összesen 8 párt jutott be a pozsonyi parlamentbe, szinte lehetetlenné tette egy valamennyire is stabil kormány létrejöttét.

 

Ennek oka, hogy egy új kabinet létrehozására sem Robert Fico - a választást megnyert de annak során pozíciójából sokat vesztett - pártja az Irány, sem pedig a választáson második legjobb eredményt elért liberálisok nem tudnak elégséges koalíciós partnert szerezni. Hétfőn Andrej Kiska szlovák államfő Robert Ficot bízta meg a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével. A Ficoval való együttműködéstől azonban az SNS-t és a Marián Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk - Néppártot leszámítva minden parlamenti párt elzárkózott, köztük elsők között a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt.

 

A másik oldalon, a Richard Sulík vezette liberálisoknak ugyancsak nincs esélyük kormányalakításra, amennyiben nem tudják megnyerni koalíciós partnernek az SNS-t, ami Andrej Dnko szombati kijelentése után szinte lehetetlennek tünik.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák