Hírek > Mi lesz a részvénypiaccal ha nyernek a republikánusok? >

Mi lesz a részvénypiaccal ha nyernek a republikánusok?

2016.03.13 21:01
Bár november 8-ig nem dől el, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, már minden államban zajlanak az előzetes választások. Az esélyek még mindig nagyon kiegyenlítettek, nem látható előre, hogy a választási folyamat végén a demokraták vagy a republikánusok jelöltje lesz-e a befutó, és az eredmény milyen irányba befolyásolhatja az amerikai árfolyamokat. A Fidelity International szakemberei közel 90 év tapasztalatai alapján vizsgálták meg a kérdést.
Mi lesz a részvénypiaccal ha nyernek a republikánusok?

Széles körben elfogadott nézet, hogy liberálisabb üzleti és gazdasági hozzáállásuk miatt a republikánus elnökök kedvezőbb körülményeket teremtenek a gazdaság számára, mint a demokraták. Az általános vélekedés szerint ennek hatására a tőzsdei árfolyamok is emelkednek. Ami azonban a részvényárfolyamokat illeti, ez a vélemény nem teljesen állja meg a helyét. Az USA részvénytőzsdéinek árfolyam-alakulását az S&P árfolyamindex alapján vizsgáló egyik elemzés szerint 1928-tól napjainkig a republikánus irányítású kormányok idején gyengébben alakultak az árfolyamok.

 

Négy republikánus elnöki időszak végére árfolyamcsökkenés következett be, míg a demokrata elnöki terminusok közül csupán egy zárult negatív árfolyam-emelkedéssel. Míg a demokrata elnökök irányítása alatt álló amerikai kormányok idején a tőzsdei árfolyamok évente átlagosan 10,0 százalékkal emelkedtek, amikor republikánus elnök állt az ország élén, az emelkedés mértéke mindössze 1,8 százalék volt. Ez a trend a második világháború végétől napjainkig tartó időszakban is egyértelműen kirajzolódik. A demokrata elnökök alatt a részvényárfolyamok 11,4 százalékkal, míg a republikánus kurzusok idején csupán 4,8 százalékkal nőttek.

 

 

„A gazdaság továbbra is a figyelem középpontjában áll majd, és az innen érkező üzenetek egyelőre meglehetősen vegyesek. Bár a piac ciklikus szegmensei valódi értéket képviselnek, a gondos részvényválogatás továbbra is nagyon fontos, mivel az alacsony olajárak által kellemetlenül érintett vállalkozásokkal rövid távon könnyen megégetheti magát a befektető. Érdemes olyan vállalatokra összpontani, melyek meggyőző ármeghatározó erővel és cashflow-növelő képességgel rendelkeznek” – tette hozzá Aditya Khowala, a FF American Growth Fund portfóliómenedzsere.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák