Hírek > Párizs európai szankciókat helyezett kilátásba az iráni rakétakísérletek miatt >

Párizs európai szankciókat helyezett kilátásba az iráni rakétakísérletek miatt

2016.03.14 02:08
Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter európai szankciókat helyezett kilátásba vasárnap az ezen a héten végrehajtott iráni ballisztikusrakéta-kísérletek miatt.

"Ha szükséges, szankciókat hozunk" - mondta a francia diplomácia vezetője Párizsban az amerikai kollegájával, John Kerryvel tartott közös sajtótájékoztatóján, miután a brit, a német és az olasz külügyminiszterrel, valamint az európai diplomácia főképviselőjével folytattak egyeztetést. A perzsa állam egy sor rakétatesztet hajtott végre a héten, kiváltva a nemzetközi közösség aggodalmát.

 

Az amerikai külügyminiszter szerint Irán ezzel megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát. "Nagyon világosan megmondtuk, hogy a rakétakísérletek részét képezik a szankcióra gyanús tevékenységeknek" - mondta John Kerry. A BT 2231-es számú határozata szerint Iránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikusrakéta-technika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is. Irán azt állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnak, és csak hagyományos robbanófejjel vannak felszerelve, nem nukleárissal.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák