Hírek > Egy német befektetési alap vette meg a szlovén Adria Airwayst >

Egy német befektetési alap vette meg a szlovén Adria Airwayst

2016.03.16 03:01
A német magántulajdonban lévő 4K Invest befektetési alap vásárolta meg a szlovén államtól a Adria Airways részvényeinek 91,58 százalékát - közölte kedden az STA szlovén hírügynökség.
Egy német befektetési alap vette meg a szlovén Adria Airwayst

A cég korábban a szlovén állammal közösen részt vett a légitársaság 4 millió eurós (1,24 milliárd forint) feltőkésítésében. A 4K Invest akkor 1,1 millió eurót fektetett a Adria Airwaysbe, újabb 100 ezer euró befizetésével pedig keddtől a részvények 91,58 százalékát birtokolja, miután az állam jóváhagyta, hogy az úgynevezett rossz bankban lévő részvényeket átkönyveljék a cég nevére.

 

A szlovén törvények szerint az alapnak be kell jelentenie szándékát a kisrészvényeseknél fennmaradt papírok felvásárlására, azon az egy eurós vételáron, amelyért az államtól is megvásárolta. A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára. A Finance című szlovén gazdasági napilapban tavaly júliusban megjelent pályázatban a részvények 91,58 százalékát ajánlotta fel a Szlovén Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megvételre; 69,87 százalék közvetlenül az állam tulajdonában, a fennmaradt rész pedig különböző alapoknál volt.

 

Az Adria Airways az utolsó években pénzügyi nehézségekkel küzdött, egyebek között a banki tartozás miatt, tavaly közel 4 millió euró veszteséggel zárt. Szlovén sajtóértesülések szerint a német alapnak ez az első befektetése Szlovéniában. Európában közel 150 céget vásárolt fel és vetett alá szerkezetátalakításnak, de ez az első légitársaság, amellyel rendelkezik. Az Adria Airways mintegy 170 járatot üzemeltet hetente. Flottája tíz repülőgépből áll.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák