Hírek > Jó évük lesz idén a kis- és középvállalkozásoknak >

Jó évük lesz idén a kis- és középvállalkozásoknak

2016.03.16 17:45
A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben javultak, átlagosan 4,8%-os árbevétel és 3,2%-os eredménynövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Árbevételük idei alakulását tekintve a mikrovállalkozások, a profitot nézve azonban a középvállalkozások a legoptimistábbak.

A K&H félezer hazai mikro,- kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, miként látják árbevételük és eredményük idei alakulását. Az előző negyedévi borúlátó hangulat után most meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégek pénzügyeik idei alakulásáról, árbevétel- és eredményvárakozásuk egyaránt visszakorrigált. „A vállalkozások átlagosan 4,8%-os árbevétel-növekedést prognosztizálnak idén, ami az előző negyedévhez képest figyelemre méltó, 0,9 százalékpontos ugrás jelent. A kkv-k többsége (65%) 0-6% közötti bevétel-növekedést valószínűsít, 6% feletti bővüléssel a cégek negyede számol, míg a jelenleginél alacsonyabb bevételt minden tizenegyedik cég feltételez” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

 

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai igen eltérő képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 5,7%-os, míg a középvállalkozások 5,1%-os bevétel növekedést feltételeznek. Továbbra is a kisvállalkozások a legvisszafogottabbak, ami számszerűsítve 3,5%-os bővülést jelent. A különböző ágazatok közül a szolgáltató szektor pénzügyi várakozása a legkedvezőbb, hiszen átlag feletti, 5,4%-os növekedést valószínűsítenek.

 

 

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek 2,4%-ról 3,2%-ra ugrott a várt profit mértéke a teljes kkv szektor szintjén. Idén a kkv-k 91%-a vár növekedést, azonban a tavalyinál kisebb nyereséggel számoló cégek aránya közel duplájára, 5%-ról 9%-ra nőtt. Az eredményeket tekintve a középvállalkozások és a mikrovállakozások hasonlóan jó eredményt valószínűsítenek – 3,7% és 3,5% –, míg a kisvállalkozások e tekintetben is szerényebbek, mindössze 2,6%-os profitnövekedést várnak idén. A szektorok közül a mezőgazdasági és szolgáltató cégek visszafogottabbak – 2,3% és 2,7% –, míg a kereskedelmi és ipari cégek közel azonos mértékékű, ennél jóval nagyobb nyereség-növekedést várnak (3,6% és 3,7%).


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák