Hírek > Ez vár Amerikára és a világra - legalábbis a FED szerint >

Ez vár Amerikára és a világra - legalábbis a FED szerint

2016.03.17 04:04
Csökkentette gazdasági növekedési előrejelzését és mérsékelte inflációs várakozásait is a Fed szerdai kamatdöntésének indoklásában.
Ez vár Amerikára és a világra - legalábbis a FED szerint

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján kedd-szerdai kamatdöntő ülésén. A döntés indoklásában a Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC (Federal Open Market Committee) megállapította, hogy a legutóbb, januári ülés óta az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye mérsékelt ütemben növekedett a nemzetközi gazdasági és pénzügyi hátráltató tényezők ellenére is.

 

A lakossági kiadások mérsékelt ütemben növekedtek, a lakáspiaci aktivitás is javult, a vállalati beruházások és a nettó export azonban gyengén alakult. A legutóbbi makrogazdasági adatok alapján a foglalkoztatási helyzet további javulására lehet számítani - állapítja meg a dokumentum. Az infláció azonban az elmúlt néhány hónapban tapasztalt emelkedés ellenére is az energiaárak és az importárak csökkenése miatt gyengén alakult, az inflációs várakozások így továbbra is elmaradnak a testület hosszabb távra kitűzött kétszázalékos céljától.

 

A Fed mandátumának megfelelően monetáris intézkedéseivel a foglalkoztatás növelésére és az árstabilitás megőrzésére törekszik - szögezi le a dokumentum. Ezzel összhangban a megfelelő intézkedések alkalmazásával a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás mérsékelt ütemű további javulására lehet számítani. A világgazdasági környezet azonban számos kockázati tényezőt támaszt a növekedéssel és az infláció alakulásával szemben. A további monetáris szigorítások időzítéséről és mértékéről a már meghozott intézkedések hatékonyságának kiértékelése alapján dönt a testület. A FOMC az idei GDP-növekedési előrejelzését 2,2 százalékra csökkentette a decemberi előrejelzésben tett 2,4 százalékról, a 2017-es évit 2,1 százalékra 2,2 százalékról.

 

A 2018-as és a hosszabb távú előrejelzést 2,0 százalékon változatlanul hagyta. A munkanélküliségi ráta alakulásáról a mostani előrejelzésben a decemberihez képest kedvezőbb képet festett a Fed: az idei még 4,7 százalék lesz a decemberivel megegyező módon, 2017-ben azonban 4,6 százalékra csökken, 2018-ban pedig 4,5 százalékra. A decemberi prognózisban még mindkét évre 4,7 százalékot jelzett a Fed, hosszabb távon pedig 4,9 százalékot, amit most 4,8 százalékra csökkentett. Az idei inflációs várakozást a decemberi 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a Fed, a 2017-es és 2018-as évekre vonatkozót azonban megtartotta 1,9 és 2,0 százalékon, valamint a hosszú távút is 2,0 százalékon.

 

A kamattartó döntés indoklásának közzétételét követően a határidős kamatügyletek alapján a piacon 14 százalékra teszik annak a valószínűségét, hogy a Fed következő ülésén kamatot emel. Előzőleg 26 százalék volt ennek a valószínűsége. Egy júniusi kamatemelés valószínűsége pedig 43 százalékra csökkent 52 százalékról, a decemberi emelés valószínűsége pedig 74 százalékra 82 százalékról.

 

Szeretne euróban 9,50% kamatot elérni 1 évre történő befektetéssel?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák