Hírek > Az Iszlám Állam elvesztette területe 22 %-át >

Az Iszlám Állam elvesztette területe 22 %-át

2016.03.16 21:50
Londoni stratégiai elemzők szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet az utóbbi 15 hónapban elvesztette az ellenőrzése alá vont területek 22 százalékát.

Az IHS Jane's globális stratégiai elemző és kockázatértékelő csoport londoni konfliktusfigyelő részlegének (IHS Conflict Monitor) szerdán ismertetett tanulmánya szerint tavaly az Iszlám Állam az általa Szíriában és Irakban meghódított térség 14 százalékáról szorult ki, és az idén eddig további 8 százaléknyi területet veszített.

 

Az elemzés szerint az Iszlám Állam északkeleti területein tavaly tapasztalt nagyarányú veszteségek után az idén immár a terrorszervezet ellenőrizte déli térségek is zsugorodnak, ahogy a kurd, valamint a szunnita szíriai felkelő erők az amerikai és az orosz légicsapások támogatásával előrenyomulnak. Emellett a szíriai kormányerők is területi nyereségeket értek el az ország nyugati vidékein, és már csak öt kilométernyire vannak az Iszlám Állam által tavaly lerohant és részben megsemmisített ősi Palmüra városától.

 

Az IHS Jane's londoni elemzői szerint mindemellett gyarapodnak az arra utaló jelek, hogy az Iszlám Államnak egyre nagyobb finanszírozási gondjai is vannak. A cég szerint erre vall, hogy a dzsihadista szervezet az általa ellenőrzött területeken mind magasabb adókat vet ki, és jelentősen, esetenként 50 százalékkal csökkentette a soraiban harcoló fegyveresek fizetését. Az anyagi gondokat súlyosbították az Egyesült Államok vezette koalíció, illetve az orosz légierő által a dzsihadista szervezet olajkitermelő létesítményeire mért csapások - áll az elemzésben. Az IHS Jane's elemzői szerint ráadásul jelentősen visszaesett az Iszlám Állam területeire bejutó áruk mennyisége és az újonnan toborzott harcosok száma is, elsősorban azért, mert a csoport elvesztette hozzáférését a török határ melletti térségekhez, és a török határőrizeti hatóságok is erősítették a biztonsági ellenőrzést.

 

Jóllehet egyes helyi csempészútvonalak még mindig működnek, azonban a felderítés kockázata, és így a csempésztevékenység költségei is meredeken megugrottak. Az IHS Jane's elemzésének szerzői megállapítják, hogy az Iszlám Állam egyre inkább elszigetelődik, és úgy tűnik, hogy általánosságban is hanyatlásnak indult. A cég szakértői szerint az elszigeteltség és a hadszíntéri vereségek miatt az Iszlám Állam egyre nehezebben tud új tagokat toborozni a külföldi dzsihadisták soraiból, ugyanakkor visszaszorulása legfőbb riválisának, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Frontnak is kedvez.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)