Hírek > Nyugodjon békében a Republikánus Párt >

Nyugodjon békében a Republikánus Párt

2016.03.16 23:40
Immár temeti az amerikai republikánus pártot az egyik legtekintélyesebb Egyesült Államok-beli szociológiai és közvélemény-kutató intézet, a Zogby társalapítója, John Zogby szerdán egy tanulmányban.

"A Republikánus Párt, melynek beceneve Nagy Öreg Párt, 2016. március 15-én elhunyt. 162 éves volt" - kezdi a Forbes magazinban közzétett elemzését a republikánusok helyzetéről John Zogby. Mint írja, a párt, amely az 1850-s évek küzdelmeiből született, a belső küzdelmeibe halt bele. Zogby a Republikánus Párt vélelmezett halálának okát a reménytelen belső megosztottságban és a társadalom összetételének megváltozásában látja, valamint abban, hogy a republikánusok képtelenek voltak alkalmazkodni a demográfiailag és kulturálisan is megváltozott Amerikához és képtelenek felismerni az új globális valóságot is.

 

A kutató szerint felgyorsította a párt halálát Donald Trump ingatlanmágnás és tévés valóságshow-sztár megjelenése és sűrű győzelemsorozata az előválasztásokon. Trump - írja Zogby republikánus párti forrásokra hivatkozva - kiaknázza a fehér amerikaiak félelmeit, akik nem tudnak, vagy nem akarnak alkalmazkodni a megváltozóban lévő Amerikához. "Egy teljesen fehér, keresztény értékeket valló Amerikában nőttünk fel, s most körülnézünk és bevándorlókat látunk, muszlimokat, akik nem olyanok, mint mi" - idézi a szociológus az egyik felmérésen, Trump egyik támogatójánál szerzett személyes tapasztalatát.

 

Más - Zogby által - megkérdezettek a hagyományos értékrend szakadozását fájlalják, s ennek egyik jeleként a legfelsőbb bíróság azon döntését idézik, amellyel lehetővé tették az azonos neműek házasságát. A republikánus elit bármifajta terve Trump megállítására már az előtt kudarcra van ítélve, hogy belefognának - állítja a kutató. S megismétli az egyik Trump-támogató hozzá intézett kérdését: "Hogyan is lehetne megtagadni az elnökjelöltséget valakitől, aki a legtöbb szavazatot magáénak tudva érkezik az elnökjelölt-állító konvencióra? Olyan párt vagyunk, amely tiszteletben tartja a szavazók akaratát, vagy olyan, amely meghajlik a pártelit előtt?".

 

Választ maga John Zogby sem fogalmaz meg. De idézi a republikánus elit álláspontját: a párt nem engedheti meg, hogy spanyolajkúakat és muszlimokat támadó elnökjelölttel vágjon neki a novemberi elnökválasztásnak. Akár elfogadják Trump elnökjelöltségét, akár megtagadják ezt tőle, a republikánusok veszítenek - teszi magáévá a kutató a republikánus elitben felmerülő aggodalmat.

 

Szeretne euróban 9,50% kamatot elérni 1 évre történő befektetéssel?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák