Hírek > Ingatlan-befektetés: Budapest a legvonzóbb 10 város között Európában >

Ingatlan-befektetés: Budapest a legvonzóbb 10 város között Európában

2016.03.18 04:02
A CBRE befektetési felmérése szerint Európa 2016-ban jelentős mértékű tőkére számíthat az ingatlanpiacon. A megkérdezettek közel fele úgy tervezi, hogy többet költ Európában és csak 15 százalékuk fektetne be kevesebbet, mint 2015-ben. Közép- és Kelet-Európa egyre vonzóbb: Lengyelország mellett Magyarország is kiemelt célpont – derül ki a világ vezető ingatlan-tanácsadójának legfrissebb kutatásából, amelyet minden évről-évre Cannes-ban az esztendő legnagyobb ingatlanpiaci vásárán hoznak nyilvánosságra.
Ingatlan-befektetés: Budapest a legvonzóbb 10 város között Európában

Az ingatlanpiaci befektetések iránti érdeklődés növekedése mellett fontos változás az is, hogy a befektetők kockázati étvágya csökkent: három év után az első osztályú ingatlanok újra fontosak számukra. Tavaly a megkérdezettek 29 százaléka, idén már 41 százaléka szerint az első osztályú ingatlanok a legvonzóbb célpontok – ami részben jellemzi a befektetők aggodalmát a gazdasági kilátások iránt. Arra a kérdésre, hogy „Mik jelentenek leginkább veszélyt az ingatlanpiacra 2016-ban?” a válaszadók relatív többsége (31%) a világgazdaság gyengélkedését, illetve második szempontként (14%) a lokális gazdasági problémákat említette.

 

A befektetők megosztottak voltak az elsőszámú célországokkal kapcsolatban: Németország (17%) végzett az első helyen, majd az Egyesült Királyság (15,1%), Spanyolország (10,2%), Hollandia (9,9%), Franciaország (9,2%) és Lengyelország (9,2%) következett. Az elmúlt 7 év felméréseit tekintve fontos megjegyezni, hogy a városok 2016-os eredményei álltak a legközelebb egymáshoz. A CBRE idei felmérésében a legjelentősebb fejlemény a közép- és kelet-európai régió felértékelődése volt.

 

A tavalyi 6 százalék után a válaszadók 23 százaléka nevezte meg befektetési célpontjának a térséget, amit részben a befektetők „hozamvadászata” magyaráz: 2015 második félévében az első osztályú ingatlanok hozama Nyugat-Európában jelentőset esett, így a Közép- és Kelet-Európában elérhető hozamfelár nőtt, ami a régiót még vonzóbbá tette a piaci szereplők számára. A városokat vizsgálva London megőrizte vezető szerepét: a befektetők 15,1 százaléka nevezte meg leginkább preferált városának, ám előnye egyre kisebb.

 

Madrid (12,2%) a második, majd Párizs (11,6%), Berlin (10,8%), Amszterdam (7,3%), Varsó (7%) és Milánó (4,7%) következik. 2016-ban Budapest (2,9%) a nyolcadik helyen végzett, megelőzve Prágát (2,7%) és Münchent (2,4%). „A fokozott érdeklődés Budapest iránt kézzel fogható itt Cannesban. Nagyon örülünk, hogy mi is hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy Fővárosunk is méltó megjelenést kapjon a világ legnagyobb ingatlanpiaci vásárán a MIPIM-en.” – nyilatkozta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE hazai irodájának ügyvezető igazgatója egyenesen a vásár helyszínéről.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák