Hírek > Masszív béremelkedést mutat a statisztika Magyarországon >

Masszív béremelkedést mutat a statisztika Magyarországon

2016.03.19 06:01
Januárban a várakozásoknak megfelelően a bruttó bérek 5,8 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, a nettó bérek pedig az szja-csökkentés miatt 7,4 százalékkal emelkedtek. A nettó reálbéreknél több mint 6 százalékos volt az emelkedés, ami jó hatással van a lakossági fogyasztásra, ezen keresztül a GDP-re is.
Masszív béremelkedést mutat a statisztika Magyarországon

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok megfelelnek a várakozásoknak, a bruttó béreknél a tényadatnak megfelelő dinamikával lehetett számolni. „A nettó bérek emelkedése és a januári infláció eredményeként a nettó reálbérek 6,4 százalékkal emelkedtek, amire szintén számítani lehetett” - mondta a szakember. Hozzátette azt is, hogy az idei átlagos infláció valamivel alacsonyabb lehet, mint azt korábban várni lehetett, így a nettó reálbérek még néhány tized százalékkal nagyobb mértékben emelkedhetnek az év további részében.

 

„Az már a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatokból látszott, hogy a háztartások fogyasztása fontos szerepet játszott a növekedésben. A nettó reálbérek idén várható, 6 százalékot meghaladó növekedése miatt a lakossági fogyasztás erősödhet, ezáltal továbbra is kulcsszerepe lesz a gazdasági bővülésben” - mondta Németh Dávid. A szakember azt is hozzátette, hogy a béremelkedésben szerepe van annak, hogy egyes szektorokban - például a kiskereskedelemben - munkaerőhiány alakult ki, ez pedig felfelé hajtja a fizetéseket, emellett persze a béremelkedéshez hozzájárul az szja idei, 1 százalékpontos csökkentése is.


Szeretnéd tudni, hogy a Te béred mennyit ér? Kalkulátorunk most megmutatja! KATT!


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák