Hírek > Piramisjáték per kezdődött - sok tízmilliárd veszett oda >

Piramisjáték per kezdődött - sok tízmilliárd veszett oda

2016.03.21 23:34
Több mint hároméves ügyészségi eljárás után, szigorú biztonsági intézkedések mellett és egy hamisnak bizonyult bombariadó után megkezdődött hétfőn Gdanskban az utóbbi évek egyik legnagyobb lengyelországi botrányát kiváltó, a piramisjáték szervezésével gyanúsított Amber Gold befektető cég pere.

Az első tárgyalás kétórás késéssel indult egy utóbb hamisnak bizonyult bombariadó miatt. A gdanski kerületi bíróság legnagyobb tárgyalótermében zajló tárgyalás fővádlottja az Amber Gold alapítója, a büntetett előéletű Marcin Plichta és felesége, Katarzyna. A házaspár 2009-2012-ben a nemesfémekkel kereskedő Amber Gold pénzintézetet vezette, mely 6-16,5 százalékos évi kamattal járó befektetési szolgáltatásokat ajánlott, és mintegy 19 ezer ügyfél több mint 851 millió zloty értékű (62 milliárd forint) vagyonát kezelte. Az Amber Gold 2012-ben csődöt jelentett, az ügyfelek közül csak mintegy 3 ezren tudták visszaszerezni közel 291 millió zloty (21 milliárd forint) összértékű befektetéseiket.

 

Plichtáék az Amber Goldnál befektetett eszközökből többek között a pénzintézet összeomlása előtt csődöt jelentő OLT Express fapados légitársaságot finanszírozták. Emellett saját fizetésként 18,8 millió zlotyt (1,4 milliárd forint) számoltak el. A csaknem 9 ezer oldalnyi vádirat a hűtlen kezelés mellett egyebek között pénzmosás vádját is tartalmazza. Marcin Plichtát összesen négy, feleségét tíz bűnügy elkövetésével vádolják, melyek miatt mindkettőjükre 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A védelem az ügyészségi eljárás során már kihallgatott 19 ezernyi tanú újbóli meghallgatását követeli.

 

Felperesként a lengyel pénzügyi felügyeleti bizottság (KNF), valamint - a kárt szenvedettek részéről - 9 személy lép fel. A bíróság egyelőre összesen 12 tárgyalást tervez, ezeket március és április folyamán tartják. Az Amber Gold ügyével kapcsolatban 2012-ben Donald Tusk neve is felmerült, mivel a cég által ellenőrzött OLT Express légitársaságnál az akkori lengyel kormányfő, az Európai Tanács jelenlegi elnöke fiát, Michalt alkalmazták PR-tanácsadóként. Donald Tusk akkor elhatárolódott az ügytől. Azt közölte a sajtóval, ő azt tanácsolta fiának, hogy tartsa távol magát a "problematikus múltú" emberektől. A lengyel sajtókommentárok felvetették: Tusknak titkosszolgálati információk alapján már korábban tudomása lehetett az Amber Gold üzelmeiről, de erre csak fiát figyelmeztette, miközben ugyanezt elmulasztotta megtenni az utóbb csalás áldozataivá vált kisbefektetők ezreivel.

 

A kormányfő azzal védekezett, hogy a cégre vonatkozó kifogásait csak médiaértesülések alapján fogalmazta meg. A 2014-ben kitört lengyel lehallgatási botrány során nyilvánosságra került hangfelvételek egyike azonban Marek Belka jegybanki elnök nyilatkozatát rögzíti, melyből kiderül: Belka az Amber Gold csődje előtt személyesen is figyelmeztette a kormányfőt a cég gyanús tevékenységére. A lengyel ügyészség a lehallgatási botrányban érintett összes köztisztviselőről tavaly megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)