Hírek > Miért lett 1,20% a magyar alapkamat? Sok ábrával >

Miért lett 1,20% a magyar alapkamat? Sok ábrával

2016.03.23 04:04
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amellyel meglepte a piaci szereplőket. Várakozásaink szerint a Magyar Nemzeti Bank 10-15 bázispontonként őszre 1% közelébe mérsékelheti az alapkamatot, tovább folytathatja a megkezdett átalakításokat a bankközi piacon. A kamatfolyosó is módosításra került, a jegybanki betétre a kamat mértéke már negatív tartományba került, -0,05%-on áll, a három hónapos hitel kamatlába pedig 1,45%. A jegybanki tartalékok kamatkondíciói is módosultak, támogatva a jegybanki szándékokat.

A három órakor megjelenő közleményben elsősorban az inflációs és GDP várakozások módosítását fogjuk figyelni. 2015 decemberében a jegybank 1,7%-os éves átlagos inflációra számított 2016-ban és 2,6%-os árnövekedési ütemre 2017-ben. A GDP idén 2,5%-kal, 2017-ben 3%-kal bővülhet, állt a jegybank tavalyi év végi előrejelzésében. Ha az új előrejelzésben az inflációs várakozások jelentősen 1,5% alá csökkennek, az kifejezetten erős jelzés lehet a következő hónapokban megkezdődő újabb kamatcsökkentési ciklust illetően.

 

 

Az EKB megkezdett monetáris lazítási ciklusa kedvező lehetőséget teremtett az MNB számára, hogy folytassa megkezdett programját, miközben az infláció továbbra is nyomott maradt.

 

 

A magyar kötvényhozamok az EKB döntése által támogatott, kedvező nemzetközi környezetben megközelítik a 2015 októberében elért historikus rekordokat, miközben a külföldiek kezében lévő magyar állampapír-állomány csökkenése egyre inkább szembeötlő.

 

 

A mostani kamatvágással még tovább csökkenhet a hozamszint. A forint továbbra is a kereskedési sáv erős oldalán található, a mostani hirtelen lépés és a további kamatcsökkentési előrejelzések támogatják, hogy ne kerüljön tartósan a 310-as szint alá.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák