Hírek > Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki Csehországban >

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki Csehországban

2016.03.23 08:33
Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki tegnap este Csehországban a brüsszeli robbantások miatt - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután Milan Chovanec belügyminiszterrel együtt a rendőrség és a biztonsági szolgálatok vezetőivel megvitatta a kialakult helyzetet. A prágai kormány este jóváhagyta a lépést.

A brüsszeli robbantások következtében Csehországban már kora délelőtt készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget, és azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát. "Pillanatnyilag fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, amelyek célja, hogy megelőzzék bármiféle biztonsági problémák, incidensek kialakulását az országba" - mondta Sobotka újságíróknak.

 

"Szeretném azt is közölni, hogy este nyolc órakor rendkívüli ülést tart a kormány, hogy megerősítse az első fokú terrorveszély bevezetését az egész országban, illetve jóváhagyja azt a döntést, hogy a rendőri járőrök katonákkal lesznek megerősítve" - fejtette ki a kormányfő. Megjegyezte: Csehországban nincs konkrét terrorveszély, csak megelőző intézkedésekről van szó. A járőröket országszerte több száz rendőrrel és hivatásos katonával erősítették meg. Csehországban eddig nulla fokozatú terrorveszély volt érvényben.

 

A prágai hatóságoknak nincsenek olyan értesüléseik, melyek szerint a brüsszeli események áldozatai és sebesültjei között cseh állampolgárok is lennének. "Gyakorlatilag bevezettük az első fokú terrorveszély idején szükséges intézkedéseket" - mutatott rá a belügyminiszter. Milan Chovanec szerint a terrorveszélyre való figyelmeztetésnek négy fokozata van. A döntést a belügyminiszter hozza, de azt a kormánynak legkésőbb egy héten belül meg kell erősítenie. Prágában már előre azzal számolnak, hogy az esti rendkívül kormányülésen már csak formalitás lesz a miniszteri döntés szentesítése.

 

A cseh kormány az esti rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta a belügyminiszter döntését - közölte az ülés után a miniszterelnök. Bohuslav Sobotka szerint döntés született arról is, hogy két hónapig 550 hivatásos katonával erősítik a rendőrséget. Milos Zeman államfő a közszolgálati televíziónak nyilatkozva délután azt mondta, hogy egyetért a kormány lépéseivel.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák