Hírek > Használtautó piaci helyzet Magyarországon - ezt veszik, ezt viszik >

Használtautó piaci helyzet Magyarországon - ezt veszik, ezt viszik

2016.03.25 04:11
Az AAA AUTO teljes közép-kelet-európai használtautó-piacra kiterjedő monitoring rendszerének legfrissebb adatai szerint a használt gépjárművek magyarországi piaca 2016 első két hónapjában több mint 70%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Használtautó piaci helyzet Magyarországon - ezt veszik, ezt viszik

 

Ugyanakkor a Magyarországon hirdetett használt autók átlagárában közel 10%-os visszaesés mutatkozik a vizsgált időszakban. Ezzel párhuzamosan közel hasonló mértékben emelkedett az eladásra meghirdettek járművek életkora és futásteljesítménye az említett időszakban. 

Ugyanakkor a Magyarországon hirdetett használt autók átlagárában közel 10%-os visszaesés mutatkozik a vizsgált időszakban. Ezzel párhuzamosan közel hasonló mértékben emelkedett az eladásra meghirdettek járművek életkora és futásteljesítménye az említett időszakban. 

 

 

Az AAA AUTO valós idejű monitoring rendszere a használatautó-árak alakulásán és a hirdetett gépkocsik számán kívül egyéb trendeket is figyel a vállalat piacain. A rendszer elősegíti a kínált gépkocsik pontos árazását és értékbecslését annak érdekében, hogy az AAA AUTO a piaci feltételeknek, valamint az üzleti modelljének megfelelően a lehetséges legjobb árat tudja kínálni ügyfeleinek. A rendszerrel az AAA AUTO azt is nyomon követheti, hogyan fejlődik a magyar használtautó-piac a szomszédos országok piacival összehasonlítva.

 

 

A fenti táblázat alapján 113 ezer gépkocsit hirdettek a magyar használatautó-piacon 2016 januárjában és februárjában, míg a 2015-ös év azonos időszakában csak 66 ezret. „A használt gépkocsik magyarországi piacának bővülése a tavalyi év hasonló időszakához képest még akkor is lenyűgöző, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a hirdetett gépkocsik száma növekszik decemberben, amelynek oka arra a szezonális hatásra vezethető vissza, hogy a kereskedők az év vége előtt hagyományosan engedményeket adnak, és ennek hatása általában még a következő év januárjában is megmutatkozik” – nyilatkozta Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója. „Egyre több magyar vásárol és ad el gépkocsit a használtautó-piacon, ami rendkívül ígéretes trend vállalatunk jövője szempontjából.”

 

 

A 2015-ben leggyakrabban hirdetett személygépkocsi modellek fenti összehasonlító táblázata szerint a magyar használtautó-piac méretét tekintve leginkább a szlovákiai használtautó-piachoz hasonlít, mintegy a fele a cseh piac nagyságának, és valamivel nagyobb, mint a lengyel piac egyötöde. A Volkswagenek, a Fordok és a BMW 3-as sorozat modelljei mindegyik piacon népszerűek, míg az Opeleket főleg Magyarországon és Lengyelországban, a Suzukikat pedig legfőképpen a magyar piacon kedvelik.

 

Az AAA AUTO beszerzési részlegének 30 elemzője folyamatosan követi a használtautó-kínálatot, és napi rendszerességgel frissíti a Közép-Európát lefedő ártérképet. Az online hirdetőoldalakon, a nyomtatott sajtóban és a használtgépkocsi-kereskedők weboldalain megjelenő hirdetéseket is figyelemmel kísérik. Az AAA AUTO telefonos ügyfélszolgálatán, e-mail rendszerén és más kapcsolatfelvételi rendszerein keresztül mintegy 15 ezer közvetlen gépjármű-ajánlatot vizsgál meg havonta, amelyekből mintegy 5000 esetében történik végül vásárlás.

 

Kapcsolódó kalkulátoraink a SzámoldKi jóvoltából:

Melyik autót lopják el leginkább a tolvajok? - kalkulátor

Jól vagy rosszul vezetsz? - most megtudhatod

 

„A monitoring-rendszerünk központi szerepet játszik az üzleti modellünkben, mivel értékes betekintést nyújt számunkra a használtautó-piac mindenkori helyzetébe, beleértve az árakat, és a népszerű modelleket is a közép-kelet-európai régióban” – tette hozzá Karolína Topolová. „Így tudjuk elérni, hogy a működésünk szempontjából még elfogadható, de a lehető legkorrektebb áron kereskedjünk, és az aktuálisan legnépszerűbb márkákra és gépjárműtípusokra összpontosítsunk.”


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák