Hírek > Növekvő forgalommal számol a Kométa >

Növekvő forgalommal számol a Kométa

2016.03.25 01:24
Növekvő forgalommal és a tavalyihoz hasonló eredménnyel számol a Kométa 99' Zrt. idén - mondta a cég gazdasági igazgatója Kaposváron csütörtökön.

Prohászka Balázs a városi közgyűlés tagjainak az ország egyik meghatározó húsipari vállalatánál tett látogatásakor rámutatott: a tavalyi 30 milliárd után 2016-ban 31 milliárd forint árbevételt, s az előző évivel nagyjából azonos, félmilliárdos nyereséget várnak. A gazdasági igazgató közölte, hogy a társaság éveken át veszteséges volt, a tavalyi nyereség a "jó időben" megvalósított fejlesztéseknek, a hatékonyság folyamatos növelésének, költségek csökkentésének, a termékfejlesztésnek és egyebek mellett az intenzív marketingmunkának köszönhető.

 

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy a Kométát három évvel ezelőtt a bezárás veszélye fenyegette, mára azonban működése stabilizálódott, mintegy 200 ember felvételével közel 800-ra növelte dolgozói létszámát, s az éves adón felül 88 millió forint hozamot fizet a városnak. Utalt rá, hogy a Kométa eredetileg két húsiparos olasz család tulajdonában volt, Kaposvár önkormányzata azonban 2013 áprilisában 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben 5 évre egy 2 milliárd forint tőkeemelési célú befektetésről szóló szerződéssel. Az olasz tulajdonosok ezt 1 milliárd forintos tőkeemeléssel növelték.

 

Az önkormányzat a lépésről a dolgozók és a beszállítók, 900 család megélhetésének biztonságát védve határozott, 7 százalékos hozamgaranciát, valamint 75 százalékos döntési kompetenciát kért. Prohászka Balázs korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vállalat tavaly a 2014. évinél 37 százalékkal több, 50 ezer tonna árut értékesített, amelynek negyede volt feldolgozott húskészítmény. A védőgázzal csomagolt nyers húsok értékesítése több mint 60 százalékkal növekedett. Az export 42 százalékkal nőtt, a kivitelből a teljes bevétel 37 százaléka származott. A cég legnagyobb exportpiaca Olaszország, de termékei eljutnak a környező országokba, valamint Németországba, Hollandiába, Japánba és Szingapúrba is. Az igazgató elmondta azt is, hogy a belföldi értékesítésben a Kométa márkás készítmények aránya 2015-ben elérte a 72 százalékot. Szita Károly a csütörtöki gyárlátogatáson megjegyezte: a közgyűlés tagjai azt tervezik, hogy idén a Kométához hasonlóan a város többi kiemelt adózóját, foglalkoztatóját is felkeresik.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák