Hírek > Másfél milliárd forint roma-felzárkózásra >

Másfél milliárd forint roma-felzárkózásra

2016.03.29 23:50
Ötmillió eurós (több mint másfél milliárd forintos) kezdeményezés indul a Közép-európai Egyetemen (CEU), amelynek célja, hogy minden szektorban javítsák a romák helyzetét, az élet minden területén elismerjék és befogadják őket - közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint európai alapítványok adják össze a támogatást a Romák az európai társadalmakban elnevezésű program megalapítására. A dán Velux Alapítvány mintegy kétmillió eurót ajánlott fel. Ugyanekkora összeggel egészítette ki közösen az adományt a Nyílt Társadalom Intézet Roma Kezdeményezések Irodája és a Roma Oktatási Alap. A következő hat év során pedig a CEU és más támogatók további egymillió eurót fektetnek a kezdeményezésbe - sorolták.

 

A program - amelyet "úttörőnek" neveztek a felsőoktatás területén - célja, hogy helyi, regionális és országos szinten egyaránt javítsák a romák helyzetét oktatási, kutatási, vezetőképzési és közösségi projekteken keresztül. A kezdeményezés olyan vezetők képzését segíti, akik a romák előrelépését támogató szakpolitikákat alkotnak majd, és kinevelik a roma vezetők következő generációját. A programot a Roma Tanulmányok Elnöke fogja felügyelni, erre a pozícióra jelenleg is pályáztatnak - írták, hozzátéve: a kezdeményezés a CEU romákat támogató képzésének (RAP) tapasztalataira is épít, amely az elmúlt 11 évben arra összpontosított, hogy egyenlő esélyeket biztosítson a romák számára a felsőoktatásban.

 

A RAP-ot eddig több mint 220 hallgató végezte el, akik több mint fele folytatta tanulmányait magasabb szinten, mester- és doktori képzésben. A Romák az európai társadalmakban kezdeményezés várható hatásait úgy foglalták össze, hogy öt év alatt 60-75 roma jár majd ösztöndíjjal mesterképzésre, 20-nál több romákkal kapcsolatos doktori disszertáció születik, valamint 80 gyakornoki program indul - olvasható a közleményben.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák