Hírek > Regisztráltatni kell a negyedkilósnál nagyobb drónokat >

Regisztráltatni kell a negyedkilósnál nagyobb drónokat

2016.03.30 23:01
Oroszországban szerdán lépett hatályba a légügyi törvény azon módosítása, amely előírja, hogy minden 250 grammos vagy annál nagyobb felszálló tömegű, pilóta nélküli repülőszerkezetet (drónt) regisztráltatni kell.
Regisztráltatni kell a negyedkilósnál nagyobb drónokat

Ez azt jelenti, hogy egyes gyerekjátékokat és a rádióvezérlésű repülőgépmodelleket is lajstromba kellene venni - ami ellen a törvényalkotási folyamat során a gyártók, a forgalmazók és a felhasználók képviselői is tiltakoztak -, ám a drónok kormányzati adatbázisának létrehozását részletező kormányrendeletet még nem hozták meg. A határozattervezet értelmében az egyszerűsített nyilvántartásba vétel felelőse a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) lesz.

 

A kérelmezőnek közölnie kell majd a drón típusát, származási helyét, sorozatszámát, gyártásának évét, alkalmazhatóságának jellegét, maximális felszálló tömegét, hajtóműveinek számát, típusát, teljesítményét, saját személyes adatait, valamint a vásárlást igazoló okmányt. A drón üzemeltetőjének olyan pilótajogosítvánnyal kell rendelkeznie, amely távvezérelt berendezések röptetésére jogosítja fel. A törvényi előírások megváltoztatását a drónok számának robbanásszerű növekedésével és az ezzel kapcsolatos közlekedésbiztonsági és terrorelhárítási aggályokkal indokolták.

 

A törvénymódosítást a duma 2015 decemberében fogadta el, és Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor írta alá. Az Egyesült Államokban a szövetségi légügyi hatóság (FAA) 2015. december 14-én írta elő a 250 gramm és 25 kilogramm közötti felszálló tömegű drónok tulajdonosai számára a regisztrációs kötelezettséget. Ezt minden 13 évnél idősebb amerikai lakos online megteheti, 5 dollár illeték fejében. Az Európai Unióban a drónok röptetését és lajstromba vételét közösségi szinten nem szabályozták, de több tagállamban már születtek erre vonatkozó jogszabályok.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák