Hírek > Nem engednek a nagy olaj kartellek nagy zakó lehet a vége >

Nem engednek a nagy olaj kartellek nagy zakó lehet a vége

2016.06.01 11:20
Az olajárak esésnek indultak szerdán reggel és meglehetősen hevesen reagálnak a befektetők a közelgő OPEC találkozó előtt. Leginkább a csökkenő kínálat miatt aggódnak a kereskedők, amely lefelé taszíthatja ismét a nyersolajpiacot. - írja a Tradebeat.hu elemzői portál
Nem engednek a nagy olaj kartellek nagy zakó lehet a vége

A határidős jegyzéseknél a WTI 1.08%-os, a Brent pedig 1.22%-os mínuszt tudhat eddig magáénak itt a mai napon, az előbbi 48.57, az utóbbi pedig 49.28 dolláron áll.

 

Érdekes a múlt héten még 7 hónapos csúcson jártak a kurzusok, most azonban borongós időszak érkezhet. A Reuters felmérései alapján 120 000 hordóval kevesebb lehet a napi kitermelés az OPEC tagországok részétől májusban, így csak 32.52 millió hordó jöhetett felszínre ebben a hónapban átlagosan naponta.

 

Nigéria és Líbia okozta leginkább a visszaesést, de Szaúd-Arábia és Irán kompenzálta valamelyest a kieséseket. Továbbra sincs lezárva az olajkitermelési kvóták idei alakulása, hiszen a kisebb OPEC tagok a kínálat zsugorítására szavaznának, míg a nagy piaci szereplők továbbra is nagyobb mennyiségben pumpálnák a fekete aranyat.

 

A nagy olaj kartellek nem akarják kiengedni kezükből a részesedést és nem szorgalmazzák a felhozatal befagyasztását, nélkülük pedig nehéz lesz megegyezni. A héten lesz még nyersolajpiaci esemény, méghozzá az Amerikai Petróleum Intézet közli majd csütörtökön a heti kitermelési számait, ami még átrendezheti az erőviszonyokat.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák