Aláírták az első magyar- izraeli testvérborászati megállapodást
Aláírták ma Csopakon az első magyar-izraeli testvérborászati megállapodást a magyar Petrányi Pincészet, és az izraeli Bravdo Borászat között. A Magyarország és Izrael közötti borászati együttműködés fő célja, a két ország borágazatai közötti kapcsolat erősítése, ami hozzájárulhat a kereskedelem bővítéséhez, illetve elősegítheti a borhoz kapcsolódó gazdasági tevékenységeket. „A megállapodás keretében lehetőség nyílik arra, hogy közösen jelenjünk meg borfesztiválokon, de alkalmat ad arra is, hogy elősegítsük a szakmai és az akadémiai tudás cseréjét a borászat minden területén, a szőlőtermesztéstől a bormarketingig” - mondta el a kezdeményezés ötletgazdája, Dr. Nagy Andor, Magyarország Izraeli nagykövete.
Az elképzelések szerint a jövőben a testvérborászati együttműködés keretében rendszeresen szerveznek majd szakmai utakat egymáshoz a pincészetek, amitől a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá válását várják. Emellett mindkét országban tartanak majd borászati rendezvényeket, borkóstolókat, és egyéb borászati eseményeket.
„A kezdeményezés nyitott, és bízom abban, hogy más borászatok is csatlakoznak majd. A Testvérborászati Együttműködésben résztvevő vállalkozások felé elvárás, hogy magas színvonalú bort állítsanak elő, komoly tapasztalattal és szakmai tudással rendelkezzenek ezen a területen, kereskedelmi célra termeljenek bort, illetve alkalmasak legyenek az országuk méltó képviseletére” - fűzte hozzá Ofer Bar-On, magyar származású izraeli ügyvéd, a bortúra fő szervezője.
Testvérborászatok közötti együttműködés Németország és Izrael között már létezik, az a partnerség jelentette a mintát. Izraelben évente 65 millió üveg bort állítanak elő, az egy főre jutó borfogyasztás 5 liter évente. Bár az ottani borászatok többsége kicsi vagy közepes méretű, a piac 75 százalékát három nagy vállalkozás uralja. Az ország exportra kerülő borainak többsége az Egyesült Államokba megy.
Magyarországon évente 2,5 - 3 millió hektoliter bort állítanak elő (2015 - 2.774.991 hl – Hegyközségek Nemzeti Tanácsa), a piacot a közepes méretű/ nagy borászatok uralják, az egy főre jutó éves borfogyasztás 26 liter (www.ksh.hu – 2011 év adata).
A magyar-izraeli borászati kapcsolatok erősítését szolgálja az a bortúra is, amelyre június 19-24-e között került sor, egy mintegy 20 fős, izraeli borászati delegáció részvételével. Az esemény során többek között Tokajt, Villányt, a tolnai és a balatoni borvidéket is meglátogatták a résztvevők.
Kapcsolódó kalkulátoraink:
Mennyi alkoholt ihatok egy nap?