Újra gázt talált a Mol Pakisztánban

A Mol Nyrt. újra földgázt talált a pakisztáni TAL blokkban, amelynek a társaság a kutatás-kitermelési irányítója (operátor). Ez a tizenharmadik találata az országban, és a kilencedik a blokkban - közölte a magyar olajipari cég csütörtökön a BÉT honlapján.

Újra gázt talált a Mol Pakisztánban

A társaság ismerteti: a Tolanj-West-1 kút a Tolanj mezőn található a TAL blokkban. A kutató fúrás mélysége elérte a 4941 métert, a tesztelés során a kút hozama napi 2300 hordó kőolajegyenérték (boepd) gáz (napi 13,1 millió köbláb) volt. Ez a kutatási siker kiegészíti a mező 2011-es Tolanj-X-1 gáz találatát. A Tolanj-X-1 kút hozama 2900 boepd gáz (napi 16,3 millió köbláb) volt az eredeti találatot követő kútteszt során.
    

Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás és termelés üzletágának ügyvezető igazgatóhelyettese a közlemény szerint elmondta, egy héten belül ez a második találat a TAL blokkban. Hozzátette, ez földtani szempontból egy komplex mező, az új találat azonban lehetővé teszi, hogy a Tolanj mezőt hatékonyabban fejlesszék és az értékét maximalizálják.
   
A Mol operátorként jelenleg napi bruttó 80 ezer hordó kőolaj egyenértéket meghaladó termelésért felel. A TAL blokkban közös vállalati partnerei az OGDC, a PPL, a POL és a GHPL.
   
A Mol 17 éve van jelen Pakisztánban, ahol a vállalat öt blokkban rendelkezik részesedéssel.

Őrültség lehet a világ leghosszabb gázvezetékének terve?

Izrael a világ leghosszabb, kétezer kilométeres vezetékének megépítését tervezi tengeri földgázmezőjétől Ciprusra, onnan Kréta szigetére, tovább a görög partokhoz, és onnan egészen Olaszországig - értesült hétfőn a Jiszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.
2017. 04. 04. 07:00
Megosztás:

2021-ig biztos a gázellátásunk

Minden elemében létrejött az a megállapodás, amely biztosítja Magyarország gázellátását 2021-ig - olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselőnek adott válaszában.
2017. 02. 21. 02:00
Megosztás:

A biztonsági gáztartalék idén is érintetlen

A teljes lakossági téli gázfogyasztás 2,3 milliárd köbméter, az enyhének ígérkező február elején pedig több mint 1,5 milliárd köbméternyi gáz van a tárolókban, a biztonsági tartalékhoz az idén sem kell hozzányúlni - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2017. 02. 06. 11:00
Megosztás:

Hidegben, fagyban is változatlanul jön a gáz

Bár a hideg időjárás miatt Magyarországon az utóbbi hetekben nőtt a gázfogyasztás, továbbra is biztosított mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók folyamatos földgázellátása - szögezte le a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdai közleményében.
2017. 02. 01. 17:00
Megosztás:

A Gazprom európai földgázexportja - ábra

A Gazprom európai földgázexportja (2012-2016) (Mrd. m3)
2017. 01. 20. 20:00
Megosztás:

Hol találja meg új helyét az árupiac?

A Bloomberg árupiaci indexe hat év óta először mutatott nyereséget 2016-ban, köszönhetően elsősorban az ipari fémek és az energiahordozók teljesítményének. Ahhoz, hogy ez a teljesítmény 2017-ben is megismétlődjön, több akadályt is le kell győzni. Donald Trump január 20-án foglalja el az USA elnöki posztját, és a piac árgus szemekkel figyeli minden lépését, amelyet az Egyesült Államok gazdaságának növekedése érdekében tesz. Bár Trump sikeres lehet a növekedési politika prezentálásában, a kereskedelmi háború kockázata – különösen Kínával – árthat a nemzetközi növekedésnek és az árupiaci keresletnek.
2017. 01. 18. 08:00
Megosztás:

A gáztárolásé a jövő?

Jó üzleti lehetőség lenne Magyarországnak a hazai szükségleteken felüli gáztárolók bérbe adása - mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője az M1 aktuális csatornán kedden.
2016. 12. 13. 14:00
Megosztás:

A Tigáz és a Főgáz sikeresen kooperált

A Tigáz és a Főgáz sikeresen megvalósította az 1,2 millió egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfél szolgáltatóváltását október 1-jén, az előírt határidőre. Az egyetemes szolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges ügyfél törzsadatok és a számlázáshoz szükséges adatok átkerültek a Főgáz adatbázisába, az adatmigráció megfelelési aránya 99% felett volt. Hétfőtől, október 3-tól, a gázszolgáltatással kapcsolatos ügyeket az ügyfelek akadálytalanul intézhetik a két szolgáltató által működtetett ügyfélszolgálati irodákban, azonban a hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos ügyekben az ügyfelek már a külön e célra kialakított új TIGÁZ-DSO ügyfélszolgálati irodákat kereshetik fel.
2016. 10. 05. 11:30
Megosztás:

Nincs gáz, vegyél gázt!

Az USA földgáz piaca, ami 2008-as válság után jelentős csapást kapott, aminek hatására szinte folyamatosan csökkent az elmúlt 8 év során az ár. Az utóbbi hónapokban azonban élénkült a piac részben a meleg nyári időjárásnak köszönhető, részben a termelés lassulása miatt. Összeszedtünk néhány fontos szempontot, ami miatt a gázpiac tovább emelkedhet, illetve azokat az eszközöket, melyeken keresztül be lehet ide fektetni.
2016. 09. 06. 07:00
Megosztás:

Országos CNG-kúthálózat épülhet ki hazánkban

A következő két évben 39 új CNG (sűrített földgáz) töltőállomás épülhet Magyarországon, a Rajna-Duna, a kelet-mediterrán, valamint a mediterrán folyosó mentén, az Európai Unió tagállami küldötteiből álló bizottsága támogatta egyebek mellett ezt a projektet is - közölte a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE).
2016. 07. 27. 01:00
Megosztás:

2020-tól olcsóbb lehet a földgáz szállítása Európába

A Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat szerint 2020-tól kezdve jóval olcsóbb lesz Ukrajnán keresztül szállítani az orosz földgázt Európába, mint a tervezett Északi Áramlat-2 vezetéken.
2016. 06. 18. 02:30
Megosztás:

A Mol kőolajat és földgázt talált Pakisztánban

A Mol Nyrt. kőolajat és földgázt talált a pakisztáni Tal blokkban, ez a magyar olajipari cég nyolcadik találata a blokkban és a tizenkettedik az országban - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban.
2016. 06. 17. 20:30
Megosztás:

Putyin: nem mondtunk le sem a Déli, sem a Török Áramlat megépítéséről

Oroszország nem mondott le véglegesen sem a Déli, sem a Török Áramlat földgázvezeték megépítéséről, de világos állásfoglalást vár az Európai Bizottságtól - jelentette ki kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök.
2016. 06. 08. 03:30
Megosztás:

Ukrajna az orosz gázszállítás felújítását kérte

Az ukrán Nafrogaz levélben kérte az orosz Gazpromtól a földgázszállítás felújítását - jelentette be Alekszej Miller, az orosz gázipari holding vezérigazgatója kedden Moszkvában újságíróknak.
2016. 06. 08. 00:30
Megosztás:

Új módszertan alapján számolják a betárolandó földgázmennyiséget

Az idei betárolási időszaktól kezdve új módszertan alapján számolják ki, hogy a téli felkészülés során mekkora földgázmennyiséget szükséges a hazai kereskedelmi és biztonsági tárolókban elhelyezni - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.
2016. 06. 03. 11:40
Megosztás:

Hosszabb távon földgázra kell átállítani a kamionokat a Shell tanulmánya szerint

Dízel üzemről hosszabb távon valamilyen alternatív, például cseppfolyós földgáz vagy elektromos üzemre kell átállítani a közúti teherszállító járműveket, mert a növekvő teherforgalom mellett másként nem lesz teljesíthető a német kormány károsanyagkibocsátás-csökkentő előirányzata - idézi a német Die Welt a Shell olajtársaság tanulmányát.
2016. 06. 02. 13:20
Megosztás:

Csökkent a lakossági gázár, az áram viszont drágult az EU-ban

A lakossági gázár 1,7 százalékkal csökkent, az elektromos energia viszont 2,4 százalékkal drágult az Európai Unió (EU) tagállamaiban 2015 második fele és 2014 második fele között. A háztartások a 2008-as árakhoz képest 33 százalékkal fizettek többet az áramért, a gáz pedig 14 százalékkal került többe a tavalyi második fél évben - közölte az EU statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken.
2016. 05. 27. 15:20
Megosztás:

Megkezdte a Főgáz a Tigáz lakossági fogyasztóinak átvételét

A Tigáz 1,2 millió lakossági fogyasztójának átvételére koncentrál a Főgáz, a folyamat az előre fizetős mérővel rendelkező fogyasztók átszerződésével már megkezdődött - közölte a társaság az MTI-vel kedden.
2016. 05. 17. 13:20
Megosztás:

A második negyedévben sem vásárol orosz gázt a Naftohaz

A második negyedévtől sem vásárol földgázt a Gazpromtól Ukrajna, mivel az orosz gáz ára nem versenyképes az európai árral - tájékoztatta hétfőn közleményben a Naftohaz az MTI-t.
2016. 04. 04. 10:20
Megosztás:

Egyre olcsóbb az orosz földgáz

Felére csökkent a Németország határán átadott orosz földgáz szerződéses átlagára februárban az egy évvel korábbihoz hasonlítva.
2016. 03. 29. 13:20
Megosztás: