Soros György megmondja: az EU szétesése visszafordíthatatlanná vált

Az Európai Unió szétesése gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált azzal, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépés mellett döntött az erről szóló népszavazáson - írta szombaton Soros György milliárdos befektető a Project Syndicate nevű hírportálon.

Soros György megmondja: az EU szétesése visszafordíthatatlanná vált

Soros szerint Nagy-Britannia idővel lehet, hogy viszonylag jobban jár az EU elhagyásával, mint más országok, de a gazdasága és a népe meglehetősen megszenvedi a kilépést rövid- és középtávon. A brit reálgazdaságban bekövetkező változásokat a 2007-2008-as pénzügyi válsághoz lehet majd hasonlítani - véli. Az okokkal kapcsolatban írásában Soros arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Brexit-vita és a migrációs válság egymást táplálták.

 

A kilépést támogatók ugyanis a Calais-ben feltorlódott több ezer, bármi áron Angliában igyekvő migráns "rémisztő" képével félelmet kelthettek a többi uniós országból induló, "ellenőrizetlen bevándorlással" kapcsolatban. Az EU pedig halogatta a fontos döntéseket, nehogy negatív hatással legyenek a brit népszavazásra, így a káosz állandósult Calais-nál. "Angela Merkel német kancellár döntése, hogy országa kapuit tágra nyitja a menekültek előtt, inspiráló gesztus volt, de nem volt kellőképpen végiggondolva, mert nem számolt a +pull factorral+", azzal a "húzó hatással, amit a tömegek korlátlan befogadása jelent a többi migránsnak - állapította meg Soros György. Hozzátette, hogy a tagállami kormányok és az uniós intézmények látszólagos tehetetlensége megágyazott az idegengyűlölő és Európa-ellenes pártok megerősödésének.

 

"Most a katasztrófa-forgatókönyv, melytől sokan féltek, megvalósult gyakorlatilag visszafordíthatatlanná téve az Európai Unió széthullását" - húzta alá a milliárdos befektető. Az írásban hozzátette, az Egyesült Királyság kiválásának folyamata további bizonytalanságokkal és politikai kockázattal lesz teli, mert - fogalmazott Soros - Nagy-Britannia nem holmi képzeletbeli vagy valós előnye forog kockán, hanem az európai projekt fennmaradása. Soros figyelmeztetett arra az eshetőségre is, hogy a kiválási tárgyalásokon az EU nem lesz abban a "hangulatban", hogy az Egyesült Királyságnak engedményeket tegyen a jövőre nézve, például az egységes piac tekintetében, ami mindkét félnek ártana.

 

Mi több, maga az Egyesült Királyság sem biztos, hogy hosszú távon fennmarad a mai formájában - írta a befektető, hozzátéve, hogy nem csak a menekültválság miatt, hanem a hitelező és adós viszony miatt is szinte robbanásveszéllyel fenyeget a feszültség egyes tagállamok között, Németország és Franciaországban pedig a belső problémák is lekötik a kormányzat erejének jelentés részét. Soros szerint az EU jelentette közös piac és a közös értékek elvesztése mindenkinek csak károkat okozna. "De az EU mégis elromlott, és nem elégíti ki állampolgárai vágyait és törekvéseit" - hangsúlyozta a befektető, kiemelve: az EU rendezetlen széthullásával Európa rosszabbul járna, mintha az EU soha nem is létezett volna.

 

"De nem szabad feladni" - szögezte le Soros, aki szerint az Európai Unió tökéletlen építmény, de akik hisznek azokban az értékekben és elvekben, amelyeknek a fenntartására az uniót tervezték, össze kell állniuk, hogy az Európai Uniót alapos szerkezeti átalakítással megmentsék.

Bikák, medvék, csirkék és farkasok – mit keresnek az állatok a tőzsdén?

A tőzsde hektikusságát, az árfolyamok folyamatos mozgását a két hagyományos címerállat harca írja le: a bika fölfele öklel, ezáltal az emelkedő piacok ábrázolására szolgál, a medve pedig lefele csap, tehát emlegetése a piacok zuhanását jelzi. Egy adott időpillanatban sokszor nehéz meghatározni, hogy aktuálisan éppen bika- vagy medvepiacot élünk-e – hívta fel a figyelmet az OTP Global Markets podcast epizódjában Csillag Zsigmond, a hitelintézet osztályvezetője, aki szerint ezek a tendenciák historikusan rajzolódnak ki jobban. A szakértő úgy vélte, arra sincsen kőbe vésett szabály, milyen mértékű emelkedésnél vagy zuhanásnál használjuk ezeket a kifejezéseket; általánosan 20 százalékos eltérésnél beszélhetünk róluk, figyelembe véve természetesen az időtartamot is.
2024. 03. 15. 06:00
Megosztás:

Elfogadta éves jelentését a Korrupcióellenes Munkacsoport

Elfogadta második éves jelentését a Korrupcióellenes Munkacsoport (KEMCS), amely tíz állami és tíz civil szervezetet képviselő tagból áll. A 2023-as évet elemző dokumentumra 17 tag szavazott igennel, három nemmel, utóbbiak a munkacsoport civil tagjai közé tartoznak - közölte az Integritás Hatóság (IH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 15. 05:00
Megosztás:

Projektmenedzserből világrekorder mélymerülő: 5 karriertipp Korok Fatimától

Tavaly nyáron egy ország ismerte meg Korok Fatima nevét, amikor 102 méteres – 3 perc 47 másodpercig tartó – merülésével megdöntötte a szabad merülés világrekordját. A 30 éves sportoló egy éles karrierváltás után vált a szabadtüdős merülés sztárjává, de úgy gondolja, sportolói pályafutása bármilyen szakmában és munkahelyen hasznos tanulságokkal szolgálhat. Ez jelenti az egyik közös pontot a mélymerülő és a Prohuman együttműködésben: a 2024-es szezonra az ország piacvezető HR-szolgáltatója Korok Fatima kiemelt támogatója lesz. A sportoló karriertippjei mától a Prohuman felületein látható videósorozatban érhetők el.
2024. 03. 15. 04:00
Megosztás:

Mennyivel élnek tovább Európában, mint egy magyar nyugdíjas?

Az előző évhez képest fél évvel nőtt, 80,6 évre emelkedett az európai uniós állampolgárok születéskor várható átlagos élettartama 2022-ben - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közreadott jelentéséből.
2024. 03. 15. 03:00
Megosztás:

Megvan a demencia ellenszere - tudományos kutatások eredményei

A demencia egy olyan komplex neurológiai állapot, mely az érintett személy kognitív funkcióinak fokozatos csökkenésével jár, beleértve a memóriavesztést, a gondolkodási képességek romlását és a napi tevékenységek végrehajtásának nehézségeit.
2024. 03. 15. 02:00
Megosztás:

Óraállítás március - most jött a hír, aminek sokan nem örülnek majd! 2024 tavaszi időszámítás

Miért találták ki az órák állítását téli és nyári időszámítás szerint évente két alkalommal? Mi ennek az értelme és miért jó az, hogy télen már 4 órakor tök sötét van Magyarországon? Mikor lesz ennek vége? És mikor kell az órát most 2024 márciusában átállítani a tavaszi időszámításra?
2024. 03. 15. 01:00
Megosztás:

Bemutatták az új mezt! Így fognak kinézni a magyar focisták az Európa Bajnokságon

Európa 7 legjobb csapata kap új és merész mezeket, amelyek megtervezése során újra gondolták a tervezők a hagyományos elemeket. A szurkolók és játékosok új generációja számára is készült mezekhez az egyes nemzetek kulturális identitásából merítettek inspirációt a tervezők. A mezek úgy készültek, hogy a legjobbat nyújtsák a sportolók számára a légáteresztő technológiák integrálásával, amelynek célja, hogy a játékosok számára lehetővé tegyék a nagy nyomás alatti pillanatokban is a legjobb teljesítmény elérését. Az UEFA Euro 2024 előtt, az adidas a mai napon bemutatta a hét legnagyobb szövetség számára készült technikai sportszereinek legfrissebb sorozatát.
2024. 03. 15. 00:30
Megosztás:

Mutatunk egy innovatív kriptoprojektet, amely a VR és az AR szektorra veti ki a hálóját

A kriptovaluta piac tele van ígéretes megoldásokkal, amelyek szélesebb körű elismerésre várnak. Ezek közül az egyik legjelentősebb rés az AR és a VR játékok piaca. Ez a terület lassan kézzelfogható valósággá válik, és ebben a fejlődésben a kriptopénzek jelentős szerepet játszanak.
2024. 03. 15. 00:01
Megosztás:

Ismét pályázhatnak az önkormányzatok szociális tűzifára és barnakőszénre

Megnyílt a pályázati lehetőség a települési önkormányzatoknak a 2024-es szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra, valamint működőképességük megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására szolgáló rendkívüli támogatásra - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára szerdán az MTI-vel.
2024. 03. 14. 23:00
Megosztás:

Szabályosan folyik a rákosrendezői terület előkészítése

Az érintett bérlők által ismert és elfogadott, írásos szerződésbe foglalt feltételek szerint folyik a rákosrendezői terület előkészítése - tájékoztatta a MÁV szerdán az MTI-t.
2024. 03. 14. 22:00
Megosztás:

Javult az építőipar termelési volumene

2024 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
2024. 03. 14. 21:00
Megosztás:

A Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
2024. 03. 14. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 03. 14. 19:00
Megosztás:

A GVH online térben is figyel

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nagy hangsúlyt helyez a fogyasztók védelmére az online térben is, és elemzi a mesterséges intelligencia piaci versenyre gyakorolt hatását is - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 14. 18:30
Megosztás:

Elfogadták a TikTok betiltását lehetővé tévő törvényt

Az amerikai képviselőház nagy többséggel elfogadta szerdán azt a törvényt, amely elvezethet a népszerű közösségi videóalkalmazás, a TikTok betiltásához az Egyesült Államokban.
2024. 03. 14. 18:00
Megosztás:

Jelentősen javulnak a világgazdaság növekedési kilátásai

Jelentősen javulnak a világgazdaság rövid távú növekedési kilátásai, mindenekelőtt a vártnál jóval erőteljesebb amerikai gazdasági aktivitás miatt - áll a Fitch Ratings szerda este Londonban ismertetett friss globális előrejelzésében.
2024. 03. 14. 17:30
Megosztás:

Nőtt Szlovákia forgalma

Éves összehasonlításban 8 százalékkal emelkedett a szlovákiai szálláshelyeken fogadott vendégek és 11 százalékkal az ott eltöltött vendégéjszakák száma januárban - közölte a szlovák Statisztikai Hivatal (SÚSR) szerdán.
2024. 03. 14. 17:00
Megosztás:

Zöld céljai vannak a Molnak

A Mol-csoport frissítette Shape Tomorrow elnevezésű hosszú távú stratégiáját, a vállalat célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 03. 14. 16:30
Megosztás:

A brit kormány kihagyná a külföldieket a buliból

Megtiltaná a brit kormány, hogy külföldi kormányok brit sajtótermékekben ellenőrző részesedést vásároljanak.
2024. 03. 14. 16:00
Megosztás:

Az asztalra csaptak a Mercedesnél

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a kecskeméti Mercedes-gyár prés-, fényező- és összeszerelő üzemében szerdán 15 és 17 óra között, mert az MBMH Vasas Alapszervezetének az október óta tartó bértárgyalások során nem sikerült egyezségre jutnia a cégvezetéssel.
2024. 03. 14. 15:30
Megosztás: