Egyetemvárosok TOPlista - kapósak az albérletek

Átlagosan 20 százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben az egyetemi városokban és az érintett fővárosi kerületekben. A kereslet napról napra növekszik, így annak, aki lakást venne, érdemes időben kezdenie a kiválasztást. Az OTP Ingatlanpont összeállította a felsőoktatási szempontból fontos területek lakáspiaci toplistáját.

Egyetemvárosok TOPlista - kapósak az albérletek

Sokan mérlegelik a lakásvásárlást gyermekeiknek az egyetemi ponthatárok kihirdetésének közeledtével – nem véletlenül. Az egekbe szökő albérleti árak mellett a lakás igen jó befektetés lehet az egyetemi városokban, vagy a fővárosi kerületekben akár hosszabb távon is.


A jó döntéshez több tényezőt is érdemes figyelembe venni: a megfelelő helyszín és ár mellett fontos tudni, hogy adott környéken milyen gyorsan kelnek el az ingatlanok, így kiszámolhatjuk, hogy kb. mennyi időt vehet igénybe a fiatalok lakhatásának megoldása, vagy mennyi időnk lehet latolgatni egy-egy ajánlatot.


„Az egyetemista korú gyermekek szüleinek, és a befektetési célzattal vásárlóknak is fontos, hogy mérlegeljék, hol, milyen folyamatok mennek végbe a gyorsan változó ingatlanpiacon. Egy biztos, az egyetemi városok és a fővárosi kerületek többségében továbbra is érdemes vásárolni, hiszen a bérleti díjak emelkedése vonzó befektetéssé tehetik az ingatlant” – emelte ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az elemzés az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank saját statisztikáiból származó, valamint a NAV hivatalos ingatlantranzakciós adatbázisában megtalálható adatok alapján készült. Az adatokból kiderül, hogy mely városokban volt a legnagyobb az árak növekedése és hol, mennyi ideig árultak egy-egy ingatlant az eladásuk előtt. A listában szerepelnek a fővárosi egyetemekhez közeli kerületek, csakúgy, mint a nagy egyetemi városok: Szeged, Pécs, Debrecen, Győr, Sopron, Miskolc és Veszprém is.

 

Kapcsolódó kalkulátor: Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor? 

 

A legnagyobb árnövekedés helyszíne: Győr[1]

Győrött 2010-hez viszonyítva átlagosan 47 százalékkal növekedett az ingatlanok négyzetméterára. Tavaly év végén már átlagosan 244.000 Ft/m2-ért lehetett hozzájutni a lakásokhoz. Ez az árnövekedés a legdinamikusabb az egyetemi lakáspiacon. Sopronban is magas, 44 százalék fölötti növekedés tapasztalható: így négyzetméterenként átlagosan 248.000 forintért lehet ott lakást vásárolni. A dobogó harmadik helye Budapest XI. kerületét illeti meg, ahol öt év alatt több mint 16 százalékkal nőtt a lakások négyzetméterenkénti ára 344.000 forintra. Az itteni korábbi lakásvásárlások így befektetői szempontból is jó döntésnek bizonyultak mostanra.

 

A legdrágább városrész: Budapest XII. kerület1

A fővárosnak továbbra sincs párja, már ami a helyi lakások árát illeti: a vizsgált kerületek közül a XII.-ben 382.000 Ft, a XI. kerületben 344.000 Ft, a IX.-ben 310.000 Ft körül alakulnak az átlagolt ingatlanárak négyzetméterenként. Ha nem gyermekünknek, hanem kimondottan az egyetemi közönségre gondolva, befektetési céllal veszünk lakást a fővárosban, akkor a többi egyetemi kerületben olcsóbban hozzájuthatunk.

 

A leggyorsabban elkapkodott ingatlanok helyszíne: Győr1, [2]

Eladói szempontból ugyan kedvező, de a vásárlóknak épp nehézséget jelent, hogy Győrben viszonylag gyorsan, átlagosan 72 nap alatt kelnek el az ingatlanok. Az eladott lakások átlagára itt a tavalyi évben 14,1 millió forint volt, átlagos nagyságuk 58 négyzetméter. A második legkelendőbb egyetem közeli lokáció Sopron. Ott jellemzően 73 nap alatt, mintegy 14,4 millió forintért találtak gazdára a lakások, átlagos nagyságuk szintén 58 négyzetméter körül alakult. A felsőoktatás szempontjából kiemelt területek közül a leggyorsabban eladható lakások versenyében tavaly Budapest XII. kerülete végzett a dobogó harmadik fokán. Itt átlagosan három hónap (92 nap) alatt, átlagosan 24,4 millió forintért találtak gazdára az átlagosan 64 négyzetméteres lakások. Kicsit talán reálisabb képet mutat az egyetemi közönségre fókuszáló vásárlóknak a XIV. kerület, ahol átlagosan 97 nap alatt lehetett tavaly ingatlanokat szerezni, átlag 14,7 millió forintért, jellemzően 52 négyzetmétert vásárolva. Ezeken a területeken vevőként érdemes mérlegelni, hogy mennyit várunk egy-egy döntéssel, mert könnyen lehet, hogy mielőtt észbe kapunk már elviszik előlünk a kiszemelt ingatlant.

 

A legkevésbé kelendő egyetemvárosi ingatlanok: Pécs1, [3]

Az idei trendek is megerősíteni látszanak a tavalyi adatokat: Pécsett a legnehezebb eladni a lakásokat, átlagosan majd’ nyolc hónapig, 232 napig tartott egy-egy lakás értékesítése Baranya központjában 2015-ben. A jellemző eladási ár 8,1 millió forint volt, átlagosan 53 négyzetméteres lakásokért. A másik nehezen mozduló piac a miskolci lakásoké volt, 202 napos átlagos értékesítési idővel és 5,6 millió forintos átlagárral a pécsihez hasonló nagyságú lakásokért.

A harmadik leglassabb átlagos értékesítési idővel Budapest VIII. kerülete került fel a listára az egyetemi területek közül, itt tavaly jellemzően négy hónapba telt egy-egy lakás értékesítése. Átlagban 12,3 millió forintot kértek a jellemzően 51 négyzetméteres ingatlanokért.

A csak hosszabb távon értékesíthető ingatlanokkal rendelkező területek lehetőséget is rejtenek a vásárlók számára: az ilyen helyeken bátrabban lehet alkudni az árból is.

 

Az ingatlanár-változások vesztese: Miskolc1

A miskolci ingatlanpiac 2010-től kezdődően hullámvölgybe került: az átlagos 129.000 forintos négyzetméterár 2013-ra 23 százalékkal esett vissza. A mélyponthoz képest azóta is csak mérsékelten tudott növekedni, 2016-ra 105.000 Ft/m2 lett az átlagár. Pécsett ugyan gyorsan el lehet adni egy lakást, de az ár szempontjából hasonló csökkenés tapasztalható, mint Miskolcon. 2010-hez képest majd’ 8 százalékkal alacsonyabb a jelenlegi, 153.000 Ft/m2-es ár. Itt kérdés, hogy mi lesz képes a többi városhoz hasonló felívelést kelteni az egyetemi lakáspiacon, de az biztos, hogy most jó áron lehet lakóingatlanhoz jutni.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Kevesebb albérlet, növekvő díjak az egyetemvárosokban!

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Megvizsgáltuk az Ingatlantájolón az elmúlt fél évben, a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.
2021. 08. 26. 03:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Lesz-e árcsökkenés a lakáspiacon?

Egyre többször hallani, hogy a lakásárak csökkenése megindult, és a közeljövőben akár egy komolyabb recesszió is bekövetkezhet az ingatlanpiacon. Bár a kijelentések igazságtartalmát, és a jövőre vetített jóslatok helytállóságát nehéz megítélni, mégis van több olyan tényező, amely által valamennyire már most ráláthatunk a lakáspiaci folyamatok alakulására. Mind a befektetőket, mind a tulajdonosokat és az első lakásukra vágyókat érdekli ugyanis, hogy mire számíthatnak a jövőben.
2021. 08. 24. 00:05
Megosztás:

Tízezer forinttal nőttek a bérleti díjak több egyetemvárosban

A nyári főszezon áremelkedést hozott az albérletpiacon. A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint országosan 2,7 százalékos volt a havi szintű emelkedés. A kínálati oldalon látható drágulás ellenére az albérletpiacon voltak magasabbak az árak, a mostani bérleti díjak még elmaradnak a 2020 januári csúcsértékektől. Országszerte augusztus közepén közel 19 ezer kiadó lakóingatlanból választhattak a bérlőjelöltek. Budapesten több mint 13 ezer, a megyeszékhelyeken pedig több mint 3600 albérlet szerepelt a kínálatban. Budapesten az átlagos bérleti díj 145 ezer forint volt. A legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó Debrecenben, Szegeden és Pécsen 10 ezer forinttal emelkedett a bérleti díj.
2021. 08. 23. 11:00
Megosztás:

Kevesebb örökölt ingatlant adnak el a tulajdonosok

Másfél évig is eltarthat egy örökölt ingatlan eladása, a Duna House Barométer adatai szerint, a júliusi statisztika alapján nagyságrendileg azonos, 17-18 százalékos arányban keltek el örökölt ingatlanok Budapesten és vidéken, ami 3, illetve 8 százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.
2021. 08. 22. 11:00
Megosztás:

A nyaralókban telelők verik fel az árakat az üdülőövezetekben

Drasztikus áremelkedés zajlik a nyaralóövezetekben a pandémia első hulláma óta, legutóbb a Velencei-tavi ingatlanok drágultak jelentősen, de a Balaton déli partján épült újlakások már jelenleg is kiugróan magas négyzetméterárai is tovább nőhetnek a jövőben. Az árakat a kereslet húzza felfelé: minden üdülőövezet kedvelt célpontja lett a befektetőknek, de nagyon jellemzővé vált az is, hogy a fővárosi, városi agglomerációk helyett inkább nyaralókba költöznek ki az ingatlantulajdonosok – mutat rá az OTP Ingatlanpont friss elemzésben. A nyaralóövezetekben minden ingatlantípus iránt jelentős kereslet mutatkozik, a telkek, felújításra szoruló ingatlanok az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány ellenére is keresettek.
2021. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Amikor az álomból valóság lesz: az első lakás megvásárlásának folyamata

Nem túlzás azt állítani, hogy mindenki életében mérföldkő, amikor hozzájut első saját lakásához. A legfrissebb elemzések szerint Budapesten 26%, vidéken pedig 20% körül mozog az újdonsült lakástulajdonosok megoszlása. De milyen előkészületi lépései vannak a lakáskeresésnek? Mikor jut el odáig a két fél, hogy aláírhatja az adásvételi szerződést? A Duna House szakemberei tisztázzák a folyamatot.
2021. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Kaszálni is lehet az egyetemista gyerek lakhatásán: 8 milliós önerő elég hozzá

Július végén megtudták a felsőoktatásba jelentkezők, hogy melyik egyetemre mehetnek tovább, már csak a pótfelvételizők jövője kétséges. Ez sokak számára jelent új kihívást, hiszen aki nem ott tanul tovább, ahol eddig élt, és nem tud vagy nem akar kollégiumba menni, annak az augusztus az albérletvadászatról vagy a lakásvásárlásról szól. De melyik éri meg jobban? A Bank360.hu elemzői összefoglalták a lehetőségeket egy fővárosi, kétszobás ingatlan példáján keresztül.
2021. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Akár 1,5 évig is eltarthat egy örökölt ingatlan eladása

Elveszíteni egy hozzátartozót mindig fájó, és a lelki nehézségek mellett szembe kell nézni egyéb ügyintézéssel, adminisztratív dolgokkal is. Ilyen például – adott esetben – az örökölt ingatlan adásvétele is. A szakértők tapasztalata szerint sokan még családon belül is tabuként kezelik az örökléssel összefüggő témákat és kérdéseket, pedig jobb felkészülni minden jogi és pénzügyi eshetőségre is.
2021. 08. 18. 09:00
Megosztás:

Újra berobban az Airbnb?

A korlátozó intézkedések feloldása ismét felpörgetheti a járvány miatt válságba került Airbnb népszerűségét. Így a kényszerszünet után most még inkább felértékelődhetnek a jó áron elérhető, biztonságos szálláshelyek. Az Airbnb-házigazdák számára ezért kiváló segítség lehet a hamarosan Európa-szerte alkalmazható okos ajtónyitó készülék, ami biztonságossá és kényelmessé teszi a vendég- és ügyfélfogadást. A hazai mérnökök által fejlesztett eszközt a Start it @K&H inkubátorprogram startupja, a PhoneIn dobja piacra.
2021. 08. 17. 05:00
Megosztás:

Véget ért a járványidőszak az ingatlanpiacon

2021. I. negyedévében továbbra is az újlakások és a vidék térnyerése volt jellemző a hazai ingatlanpiacon. A KSH és az MNB legfrissebb, 2021. I. negyedévét vizsgáló lakásárindexei alapján a forgalom és az ingatlanárak is növekedésnek indultak a pandémia után, azonban a lakóingatlanok áremelkedése nem számít hungarikumnak, majdnem egész Európára jellemző volt a pozitív előjelű változás. Az OTP Ingatlanpont szakértői 2021. I. negyedévének ingatlanpiaci folyamatait és a jövő kilátásait vizsgálják.
2021. 08. 14. 08:00
Megosztás:

A nyaralók és az egykor befektetési céllal vásárolt lakások tartják ébren nyáron az ingatlanpiacot

A Duna House becslése szerint júliusban megtorpant, és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon. Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 185 darab tranzakció pontosan megegyezik az idén januári és a tavaly nyár eleji adattal, amikor is a koronavírus okozta blokk után, újra elkezdett élénkülni a piac. Az előző évek júliusaihoz képest viszont 12-15%-os csökkenést mutat.
2021. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Amint megjelennek a diákok, emelkedhetnek az albérletárak

Amennyiben szeptembertől ténylegesen jelenléti oktatás lesz az egyetemeken, főiskolákon, akkor a meglóduló kereslet egyik hétről a másikra jelentős áremelkedést hozhat az albérletpiacon. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt mondta, a bérlemények ára a két évvel ezelőtti szintet is elérheti augusztus végére, de ez sok tényezőtől függ. Azt viszont hozzátette, hogy akinek van megbízható albérlője, annak hiba volna felülni a trendre és hirtelen nagyot emelni, mert egy esetleges újabb járványhullám a visszájára fordíthatja a folyamatokat.
2021. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Majdnem minden harmadik vevő első lakását vásárolja

A befektetési cél mellett még mindig az egyik legnagyobb motiváció az ingatlanvevők körében az első lakás vásárlása. Különösen igaz ez az egyetemi ponthatárok kihirdetése körül, hiszen a szülők gyakran elgondolkodnak azon, hogy mi éri meg jobban: lakást venni vagy bérleti díjat fizetni? Akik előbbi mellett döntenek, érdemes pár kérdést tisztázniuk, mielőtt elkezdenék a keresgélést vagy hirtelen beleugranának egy adásvételbe. A Duna House szakemberei megfogalmazták ajánlásukat a leendő első lakást vásárlók számára.
2021. 08. 12. 05:00
Megosztás:

A jelzáloghitelpiac további növekedését várja a Duna House

A jelzáloghitelpiac az első félévben 34 százalékkal haladta meg az előző évi volument, amely az előzetesen várt 20 százalékos növekedést is felülmúlja. A Duna House szerint a második félévben, amely szinte kivétel nélkül mindig az erősebb félév a hitelpiacon, hasonló tendenciák várhatók, és így a tavaly kihelyezett 928 milliárd forintnyi jelzáloghitel után 2021-ben szinte biztosan eléri a piac az 1000 milliárd forintos határt, illetve az előrejelzés szerint meghaladhatja az 1200 milliárd forintot is. A jelzáloghitelpiacot az otthonteremtési támogatások intenzív kereslete mellett az ősszel várhatóan újra felfutó ingatlanpiaci adásvételek is erősíthetik.
2021. 08. 08. 13:00
Megosztás:

Lakhatási támogatás adómentesen – a munkásszállás lehetőségei

A világjárvány gazdaságra gyakorolt hatását tekintve elmondható, hogy a munkáltatók számottevő része munkaerőhiánnyal és a munkaerő megtartás problémájával küzd. E probléma enyhítésében segíthetnek az olyan típusú juttatások, amelyek adómentesen vagy kedvezményesen nyújthatók a munkavállalók számára. Ilyen lehet többek között a munkásszállás biztosítása.
2021. 08. 06. 03:00
Megosztás:

Továbbra is szárnyal a budapesti újlakás-piac

A 2020-as mélypont után ismét magára talált az újépítésű ingatlanok piaca. 2021 első félévében 111 társasházi projektben közel 4200 lakás értékesítése indult el, ami időarányosan 80 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A növekvő kínálat mellett a kereslet is élénkül, amit hosszú távon a rozsdaövezeti akcióterületekre vonatkozó új áfavisszatérítési támogatás még tovább fokozhat. Az OTP Ingatlanpont szakértői összeállításukban a fővárosi újlakás-piac helyzetét veszik górcső alá az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai alapján.
2021. 08. 06. 01:00
Megosztás:

Kezd elegük lenni a vevőknek a lakásdrágulásból

A kínálati piac alapján kirajzolódó trendeket igazolják a legfrissebb hivatalos lakáspiaci adatok. A járvány miatti megtorpanás után számottevően, 15 százalékkal nőtt a forgalom, azaz az adásvételek száma. Mindez a használt lakások piacán nem járt a pandémia előtti évekre jellemző két számjegyű drágulással, az átlagos áremelkedés éves szinten 5 százalék alatt maradt. A fizetőképes kereslet ugyanis egyre nehezebben tart lépés a drágulással. 2021-ben 97 napra nőtt a fővárosban eladott lakóingatlanok átlagos értékesítési ideje, miközben a városokban és megyeszékhelyeken 126 és 97 napra rövidült az eladási idő. A lakáspiac motorját tehát továbbra is a fővároson kívüli területek hajtják. Az új lakások ára elszakadt a használtaktól, két számjegyű drágulást produkáltak, ám az építőanyag-drágulás további meglepetéseket hozhat.
2021. 08. 05. 10:00
Megosztás: