Kötvénypiac: Az olasz meló

Az eurózóna hitelválsága mára csak rossz emlék a legtöbb befektető számára, de maradtak megoldatlan problémák. Ezek közül az egyik legsúlyosabb az olasz bankszektor rossz minőségű hiteleinek magas állománya. Ez a probléma azért került újra a felszínre, mert az Európai Bankfelügyelet idén új szabályozást fogadott el a rossz minőségű hitelekre vonatkozóan. Becslések szerint az olasz bankrendszerben körülbelül 400 milliárd euró értékű nemteljesítő hitelállomány ragadt be, és ezekre az új szabályozás szerint magasabb tőketartalékot kellene képezni, ami miatt jónéhány bank fizetőképessége kerülhet veszélybe.

A felmerült problémára válaszul az olasz kormány idén létrehozta az Atlante nevű alapot, hogy az a bankok mérlegében található rossz hiteleket finanszírozza és megvásárolja. Az alap tőkéje azonban mindössze 5 milliárd euró, így eddig még csak a kínlódást lehetett látni, ahogy az alap próbálta megmenteni a gyengélkedő bankszektort. Alternatív megoldásként az olasz kormány keresi annak lehetőségét, hogy közvetlen tőkeinjekciót biztosítson a bankszektor számára – ez a forgatókönyv egyszer már bevált az Amerikai Egyesült Államokban, és más országokban is a 2008-as pénzügyi válság során.

Ez a terv azonban ellentétes az uniós banki szabályokkal. E szabályok szerint, amelyek a kormányzati beavatkozással kapcsolatos kockázatokat hivatottak kiküszöbölni, az európai kormányzatoknak tilos közvetlen tőkejuttatást biztosítani magánkézben lévő bankok számára azelőtt, hogy a magánbefektetőket bevonnák a pénzügyi mentés folyamatába. Erre jó példa volt a Banco de Espirito Santo (Portugália egykoron második legnagyobb privát pénzintézete) 2014-es esete, ahol a részvénytulajdonosaknak és az alárendelt kölcsöntőkét biztosítóknak kellett a veszteség egészét viselni, miközben a szenior státuszú befektetők, illetve a betétesek kényelmeses hátradőltek, és kimaradtak a veszteségek elszámolásából. Nehéz lenne ezek után azt kérni, hogy Olaszország kapjon mentességet az új előírások alól.

De nincs két egyforma eset. Olaszországban az alárendelt banki kölcsöntőkét megtestesítő papírokat hosszú éveken keresztül széles körben forgalmazták lakossági befektetők részére is, nem csupán a hozzáértő és professzionális befektetők szűk csoportjának, ahogy az egyébként szokás. Mindez a kérdéskört erősen átpolitizált témává teszi Rómában, mivel a választók egy jelentős hányadának kell hirtelen szembenéznie azzal, hogy befektetéseik a várakozásokkal ellentétben veszteséget termeltek.

Az olasz bankszektor válságának hatásai túlmutatnak az ország határain, az európai befektetők egész hada tartja rajta a szemét a dolgok alakulásán. Vajon az Európai Unió keményen fog fellépni, és kitart a szabályok betartása mellett, vagy ismét csak azt fogjuk tapasztalni, hogy a szigorú szabályok csak békeidőben számítanak, míg éles helyzetben – amelyekre a szabályokat kitalálták - ugyanezeket a szabályokat a politika kénye-kedve szerint lehet módosítani?

A válasz különösen nagy hatással lehet az európai, alárendelt kölcsöntőkét megtestesítő értékpapírok árazására, mivel ebben a szegmensben a befektetőknek azt kell majd felmérniük, hogy vajon melyik bank túl nagy ahhoz, hogy bukjon, és melyik nem. Ebben az évben eddig az alárendelt kölcsöntőkét megtestesítő értékpapírok teljesítettek a legrosszabbul az európai kötvénypiacokon – a szektor szpredjei éves átlagban még mindig nagyon szélesek, miközben a többi szektorban szűkültek a szpredek. A trend azonban nagyon gyorsan megfordulhat, amennyiben a befektetőket biztosítják arról, hogy a veszteségek nem érhetik el a nyilvános körben forgalmazott értékpapírokat.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás: