Hírek > Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában >

Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában

2016.08.08 15:30
Az öt évtizede leghosszabb vasutassztrájk kezdődött meg Anglia délkeleti részén hétfőn. A mozdonyvezetők öt napon át tartó munkabeszüntetése hozzávetőleg 300 ezer utast érint és több száz járatot kellett törölni miatta.
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában

Az RMT közlekedési szakszervezethez tartozó mozdonyvezetők éjfélkor szüntették be a munkát a Southern vasúttársaság által üzemeltetett vonalakon a munkakörük tervezett bővítése elleni tiltakozásul. Az anyavállalat, a Govia Thameslink (GTR) vasúttársaság és a szakszervezet többek között a mozdonyvezetők felelősségének növelése miatt mérgesedett el a vita. A cég azt akarja, hogy új szerelvényein, majd az összes vonaton a vezető nyissa és zárja az ajtókat. Jelenleg ötből három járaton a peronőr vagy a vonaton lévő személyzet felelős ezért. A szakszervezet álláspontja szerint egy ilyen változtatás azonban kockára tenné az utasok biztonságát a "veszélyesen túlzsúfolt vonatokon és peronokon".
    

Az elhúzódó vita során a mozdonyvezetők 393 fős RMT-szervezete április óta több egynapos sztrájkot is tartott, ötnapos munkabeszüntetésre azonban 1968 óta nem volt példa. Akkor 12 napig tartott a sztrájk. Júliusban a vasúttársaság a törlések és a késések miatt, valamint arra hivatkozva csökkentette járatainak számát, hogy a szakszervezettel folyó egyeztetéseik miatt nem áll rendelkezésre az elégséges személyzet. A hetvenperces utakat három-négy óra alatt tették meg a vonatok, az ingázóknak azonban, főként azoknak, akik Londonba járnak be, ezen a héten még nehezebb dolguk lesz.
    

A vasúttársaság tervei szerint 60 százalékosan fogják tudni tartani a menetrendet. Egyes vonalakon teljesen szünetel majd a közlekedés, míg más vonalakon csak 7.30 és 18 óra között fog működni.
    

A GTR vezérigazgatója, Charles Horton szerint az ötnapos sztrájk "teljesen elfogadhatatlan, megalapozatlan és szükségtelen". Kormánytagok - köztük Amber Rudd belügyminiszter - pedig azzal vádolták a sztrájkolókat, hogy szándékosan kárt okoznak a brit gazdaságnak.
    

A Southern a legjelentősebb vasúttársaság Sussex grófságban és Surrey grófság keleti részében, de üzemeltet járatokat a londoni Victoria pályaudvarra, Kentben, Hampshire-ben és Buckinghamshire-ben is.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák