Érdemes most Citigroup részvényt venni!

A kedvező technikai kép mellett a fundamentumok is támogatják az árfolyam kedvező alakulását. Értékeltségét tekintve továbbra is az egyik legolcsóbb tengerentúli bank, a stabil tőkemegfelelés miatt az eredményekből egyre többet juttathat vissza a részvényeseknek osztalék formájában. A kamatemelések pedig tovább javíthatnák a bank eredményét.

Mit mutat a technikai kép?

 


A Citigroup az elmúlt két hónap során nyújtott pozitív teljesítményének köszönhetően megérkezett és sikerrel áttörte a 47,2 dolláros ellenállást. A szint áttörése 8 hónapos csúcsot jelent a papírban, és megerősítette a pozitív technikai képet. Legutóbb június során volt egy nagyobb korrekció a papírban, miután lepattant az ellenállásról. Ezúttal jobb esélyekkel folytatódhat az emelkedés, azóta már a csökkenő trendvonalat is sikerült a papírnak áttörnie.

 

A további emelkedés során, az év elején elszenvedett veszteséget dolgozhatja le az árfolyam, a következő ellenállást a 49,38-49,76 dollár közötti rés jelenti, felette pedig 55 dollár környékén sűrűsödnek be a szintek. Vételi pozíció nyitása javasolt 55 dolláros célárfolyam és 44,9 dolláros stop-loss szint mellett.

 

A második negyedéves eredmények is stabilizálták az árfolyamot

A Citigroup július közepén publikált második negyedéves gyorsjelentése felülmúlta a várakozásokat. A bevételek 8,7%-kal estek ugyan éves alapon 17,5 milliárd dollárra, de a piac 17,47 milliárdos értéket várt. Az egy részvényre jutó eredmény tekintetében viszont nagy meglepetés született, miután az 1,1 dolláros értékhez képest 14 centtel nagyobb számot tartalmazott a gyorsjelentés. A társaság tőkearányos (az előző negyedéves 6,4%-ról 7,0%-ra) megtérülése mellett a lakossági és intézményi hitelállomány is bővült.

 

A Citigroup különcnek számít a tengerentúli bankok között, mert nyereségének közel a fele Észak-Amerikán kívülről származik. A versenytársak közül nincsen másik olyan bank, amelyik ilyen mértékben jelen van a külföldi piacokon. A bevétel 8%-os csökkenésével számolnak idén az elemzők, a következő két évben azonban már 3-3%-os javulást vár a társaság. Az utóbbi hónapokban az elemzők viszont rontották az árbevételre vonatkozó várakozásaikat a piaci bizonytalanságok miatt.

A piaci szereplők 2016-os várakozása a sajáttőke arányos megtérülésre (ROE) vonatkozóan 6,3%, amely némileg alacsonyabb a tavalyi 8%-nál, bár még így is az elmúlt évek 3-7% közötti sávjának a tetejénél található. Jövőre már 6,7%-ra javulhat a ROE, két év múlva pedig a mutató 6,8%-ra javulására számít a piac. A magas jogi költségek és az egyre szigorodó tőkekövetelmények rontják a sajáttőke arányos megtérülést, a költségcsökkentések azonban segítik stabilizálni a mutatót.

Az alábbi ábrán látható, hogy az árbevétel nem tudott emelkedni az elmúlt hónapokban, de legalább sikerült stabilizálódnia, és nettó profit is a harmadik negyedévben érheti el a mélypontját, ahonnan már emelkedésnek indulhat.

 

A nettó profit és árbevétel várakozások alakulása (Mrd dollár)


forrás: Bloomberg

 

A kamatemelés plusz bevételeket generálhat a bankok számára a kamatmarzsok növekedésén keresztül. A Citigroup nettó kamatbevétele 2 milliárd dollárral nőhet abban az esetben, ha a kamatok nagyjából 100 bázisponttal emelkednek. Ez pedig a teljes nettó kamatbevétel 4,3%-a, illetve az elmúlt 12 havi bevétel 2,7%-a. A múlt heti jackson hole-i konferencián Janet Yellen arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban nőtt a kamatemelés esélye. A piac egyelőre nem hiszi el a szeptemberi kamatemelést, a befektetők ennek a lehetőségnek 32%-os valószínűséget adnak. A jegybankárok azonban többször is hangsúlyozták, hogy a piac túl pesszimista a kamatemelést illetően.

 

A jegybankárok kamatemelési várakozása


forrás: Bloomberg

Az alábbi ábrán látható, hogy a Citigroup esetében stabilan alakult a nettó kamatmarzs az elmúlt években. Ha beindul a tengerentúlon a kamatemelési ciklus, akkor a marzsok is javulásnak indulhatnak.

 

A kamatmarzsok alakulása

forrás: Bloomberg


Osztalék, sajátrészvény

 

A Fed július elején publikálta a stressz teszt eredményeit, ahol a Citigroup kiemelkedően teljesített, ami azért is figyelemre méltó, mert 2014-ben még elbukott a második körös felülvizsgálaton és nem fizethetett osztalékot. Ez a helyzet most nem áll fent, sőt pont a Citigroup esetében láthattuk a legnagyobb mértékű emelést. A társaság éves osztalékhozama 1,34%. Az osztalék megemelésén kívül a részvény-visszavásárlási programokat is megemelte a társaság. A következő negyedévekben 8,6 milliárd dollár értékű keretösszeget hirdetett meg, amely a teljes részvényszám több mint 7%-a a jelenlegi árfolyamon. A következő negyedévekben a javuló eredményekből egyre többet juttathat vissza a részvényeseknek a bank. A vizsgált bankok közül a Citigroup rendelkezik a legmagasabb Tier1 tőke-megfelelési mutatóval, bőven a szabályozói szint felett van a bank rátája. Ráadásul negyedévente szignifikánsan emelkedést mutat.

 

A bankok tőkemegfelelése

forrás: Bloomberg

Értékeltség alakulása

Ha vetünk egy pillantást a Citigroup idei évre várt könyv szerinti értékeltségére, akkor azt láthatjuk, hogy az egyik legalacsonyabb az amerikai bankok közül – az S&P 500 Bank Indexhez képest közel 51%-kal alacsonyabb P/BV-n forog. Ugyanakkor a sajáttőke arányos megtérülés terén már nem láthatjuk az élmezőnyben.

 

Az amerikai bankok forward P/BV alapú értékeltsége az sajáttőke arányos megtérülés függvényében



forrás: Bloomberg, Erste

A nyomott árazás a kisebb profitabilitásnak és a földrajzi kitettségnek is köszönhető. Utóbbi esetében nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a lakossági bevételek 16%-a Dél-Amerikához, 21%-a Ázsiához köthető. Az első esetben kockázati faktorként a Fed lehetséges kamatemelése jelentkezik a helyi devizák leértékelődésén keresztül, míg a másik esetben a növekedési kilátások lassulása okozhat gondot. A vállalati üzletág esetében Ázsia 22,5%-ot, a feltörekvő piacok pedig 27,5%-ot hasítanak ki, ahol a hitelezési veszteségek esetleges növekedése okozhat galibát.

Ha azonban megvizsgáljuk az eszköz arányos megtérülési mutatót (lásd az alábbi ábrát), akkor mindjárt jobb a helyzet. Ráadásul, ha elindul a kamatemelési ciklus, akkor a nettó kamatmarzs az ő esetében gyorsabban kellene, hogy emelkedjen, mivel a hitelkártya üzletág átárazódása sokkal dinamikusabban történik, mint a hosszú lejáratú hiteleké.

 

Eszköz arányos megtérülés (ROA) alakulása 2016 első negyedévében (bázispont)


forrás: Bloomberg, Erste

forrás: Bloomberg, Erste


Mit várnak az elemzők?

Az elemzők optimisták a bankpapírral kapcsolatban, 53,8 dolláros 12 hónapos célárfolyam mellett 78%-uk javasolja vételre a papírt. Az elemzők maradék 22%-a pedig tartásra ajánlja a Citigroup részvényeit.

 

forrás: Bloomberg, Erste

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: