Világszinten 10%-kal nőtt a LEGO Csoport forgalma 2016 első félévében

A LEGO Csoport 2016 első felében 15 milliárd 692 millió dán koronás forgalmat ért el, és ezzel párhuzamosan a további növekedés érdekében világszerte növelte a gyártókapacitásra és készségfejlesztésre fordított beruházások mértékét.

Világszinten 10%-kal nőtt a LEGO Csoport forgalma 2016 első félévében

A forgalomnövekedés a jól bevált termékcsoportok, például a LEGO® City és a LEGO NINJAGO területén történt újításoknak, valamint a vadonatúj LEGO NEXO KNIGHTS témának köszönhető. A régiókat tekintve Európában és Ázsiában nőtt a legnagyobb mértékben a forgalom: mindkét régió két számjegyű növekedést mutatott. Az amerikai régió forgalma ugyanakkor változatlan volt az előző év azonos időszakához képest.

A 2016. évi időközi eredmény főbb pénzügyi adatai:

-A bevétel 2016 első félévében 10%-kal nőtt a múlt év azonos időszakához képest helyi pénznemben számolva (azaz az átváltási arányok hatását kizárva).

-2016 első félévének bevétele dán koronában számolva 11 százalékkal, 15 milliárd 692 millió dán koronára növekedett, szemben a múlt év azonos időszakára vonatkozó 14 milliárd 142 millió dán koronával.

-Az üzleti eredmény (az adózás, kamatfizetés és rendkívüli tételek előtti nyereség) 2016 első félévére vonatkozóan 4 millió 655 ezer dán korona volt, szemben a 2015 első félévében elért 4 millió 607 ezer dán koronával, ami 1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

-A nettó nyereség 2016 első félévében 3 millió 489 ezer dán korona volt, szemben a 2015 első félévi 3 millió 553 ezer dán koronával.

-A működési cash flow 3 milliárd 947 millió dán korona volt, szemben a 2015 első félévében elért 4 milliárd 349 millió dán koronával.


A pénzügyi eredmények kapcsán Jørgen Vig Knudstorp, a LEGO Csoport elnök-vezérigazgatója a következőket mondta:
„Célunk, hogy szerte a világon még sokkal több gyerek részese lehessen a LEGO játék által nyújtott élvezetnek és alkotói élménynek. Emellett mindannyiunk számára felemelő érzés látni, hogy a világ minden táján mennyire szeretik és nagy becsben tartják a gyerekek a termékeinket. A több mint egy évtizede tartó két számjegyű éves növekedés világszerte több mint 18 000 kolléga kemény munkájának köszönhető, és jól mutatja a LEGO játékban rejlő kifogyhatatlan lehetőségeket.”

Elégedettségre okot adó forgalomnövekedés

2016 első felében a LEGO Csoport Európában és Ázsiában két számjegyű növekedést könyvelhetett el, Amerikában pedig az előző évihez képest változatlan volt a forgalom.

„Különösen nagy dolog, hogy a legrégebben működő értékesítési területünkön, Európában is folytatódott az intenzív növekedés. Elégedettséggel tölt el bennünket az Ázsiában tapasztalt magas növekedési ráta is, hiszen ebben a régióban jelentős beruházásokat végzünk a kapacitásbővítés és a készségfejlesztés területén. El kell ismernünk, hogy az Egyesült Államokban hiányoztak a hasonló mértékű növekedéshez szükséges kezdeményezések és támogatási lépések. Ennek tükrében – szoros együttműködésben a vevőkkel – felpörgettük az amerikai piacon működő kezdeményezéseinket, hogy új lendületet kapjon a terület“ – mondta John Goodwin Executive Vice President és Chief Financial Officer.

A LEGO City, LEGO Creator, LEGO Technic, LEGO NINJAGO és LEGO Star Wars™ termékcsoport világszinten nagyon jó eredményt ért el az első hat hónapban. Továbbá az év elején bevezetett új téma, a LEGO NEXO KNIGHTS pályája is jól indult.
„A LEGO kockák és a LEGO építőrendszer végtelen sok lehetőséget kínál a nagyszerű, kreatív játékhoz. LEGO NEXO KNIGHTS néven bevezetett témánkkal az építőkészleteken, digitális játékokon és magával ragadó történeteken keresztül új szintre emeltük a kézzel fogható és a digitális játék összekapcsolását” – fejtette ki John Goodwin.

Jövőbe mutató jelentős beruházások a kapacitások bővítésébe és a készségfejlesztésbe

A LEGO Csoport 2016 első felében tovább folytatta kiterjedt világszintű beruházási programját. A kínai Jiaxingban új gyár kezdte meg a LEGO elemek gyártását, amelynek építése 2017-ben tovább folytatódik. A mexikói Monterreyben működő gyárban jelentős bővítés kezdődött meg, amelynek során nő a fröccsöntő-, feldolgozó- és raktározási kapacitás, és az új létesítmény a jövőben potenciálisan megduplázza a kapacitását. Emellett 2016 első felében megkezdték a tereprendezési munkákat a LEGO Csoport magyarországi, Nyíregyházán működő gyárának bővítéséhez, amellyel a gyár megduplázhatja a kapacitását.

A vállalat jelentős növekedését az alkalmazottak számának alakulása is tükrözi. A LEGO Csoport 2016 első felében több mint 3500 új munkatársat vett fel a folyamatos bővülés és a globalizáció támogatására, ami 24 százalékkal haladja meg 2015 azonos időszakát. Ezzel a LEGO Csoport jelenleg már 18 500 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

„A számos új alkalmazott felvételének nemcsak a kapacitás növelése a célja, hanem a rendelkezésre álló készségek bővítése is annak érdekében, hogy vállalatunk képes legyen megfelelni a vevők jövőbeni igényeinek és az előttünk álló piaci trendeknek.

Az emberi erőforrásba és infrastruktúrába történő beruházások egyértelműen hatással vannak a vállalati nyereség rövid távú növekedésére. De a hosszú távú tervünkben is szerepelnek, mert hozzájárulnak, hogy a jövőben folyamatosan tovább fejleszthessük és még több gyerekhez, a világ még több szegletébe eljuttathassuk a szórakoztató, kiváló minőségű és kreatív játékélményt” – mondta John Goodwin.

A felelősségvállalás folyamatos fejlesztése


A LEGO Csoport arra törekszik, hogy pozitív hatással legyen bolygónkra. A LEGO Csoport nagyszámú felelősségvállalási kezdeményezése között szerepel az a cél is, hogy globális energiafogyasztását megújuló energiaforrásokkal ellensúlyozza, ami csak egy a vállalat energiahatékonyságának folyamatos javítását célzó számos eszköz közül.
„Ami konkrétan az energiahatékonyságot illeti, a 2013-2016 közötti időszakra – a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi programjához csatlakozva – az energiahatékonyság 10%-os növekedését tűztük ki célul. Nagy örömünkre szolgál, hogy a célértéket meghaladva, összesítve 16%-os növekedést értünk el az energiahatékonyság terén” – mondta John Goodwin.

A LEGO Csoport célkitűzése, hogy 2020-ra teljes energiafogyasztását ellensúlyozza megújuló energiával. Ennek fontos lépése az Egyesült Királyság tengerpartjánál létesített Burbo Bank Extension elnevezésű offshore szélfarmba történő beruházás, amelyet 2016 áprilisában jelentett be a vállalat. A beruházást a LEGO Csoport anyavállalata, a KIRKBI A/S a DONG Energy-vel és a PKA-val közösen valósította meg. A farm több mint 230 000 háztartás éves áramfogyasztásának széndioxid-mentes energia-egyenértékét lesz képes előállítani. A tervek szerint a szélfarm 2017 első felében készül el.

A LEGO Csoport 2016 első felében tovább folytatta a 2015-ben meghirdetett Sustainable Materials Centre felállítását. A kutatóközpont azért jön létre, hogy a LEGO Csoport teljesíthesse célkitűzését, amely szerint 2030-ra a LEGO termékek gyártása során – beleértve a csomagolást – kizárólag fenntartható nyersanyagokat használ. Ebben az izgalmas kihívásban várhatóan 100 alkalmazott vesz majd részt, közülük körülbelül 70 már a projekten dolgozik, a Sustainable Materials Centre tevékenységének helyet adó épületet pedig most tervezik.

„A LEGO Csoport beruházása egy ilyen ambiciózus felelősségvállalási programba abból a vállalat szerves részét képező, hosszú távú törekvéséből adódik, hogy egyre inkább a környezeti hatásokat figyelembe véve végezzük a tevékenységünket.

Az erre irányuló erőfeszítések széles skálájára összpontosítunk, amelyek közül az energiahatékonyság és a megújuló energiába történő beruházás alapvető fontosságú. Egy másik sarokkő a fenntartható anyagok kutatása, amelyen az elkövetkező években is elszántan dolgozunk tovább” – jelentette ki John Goodwin.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Allianz: Történelmi mélypontra süllyedtek a hajózási veszteségek

Az Allianz 2021. évi hajózásbiztonsági riportja szerint tavaly 49 nagy méretű hajó veszett oda világszerte. Az elmúlt tíz évben 50 százalékkal csökkent az összveszteség. A hajózási incidensek száma (2703) az előző évhez viszonyítva csökkent.A hajózási iparág ellenálló a világjárvánnyal szemben, a személyzet lecserélésének nehézsége azonban hosszú távú következményekkel jár. A Covid–19 miatti késések, és a hajózás iránti kereslet ugrásszerű növekedése a kárigények összegének emelkedését eredményezte. A hajók nem megfelelő karbantartása további kárigényekhez vezethet.A Szuezi-csatornán bekövetkezett incidens azt mutatja, hogy a hajók méretének növekedésével aránytalanul nagy kockázatot jelent a megfeneklés, az ilyen esetek elhárítására irányuló műveletek pedig költségesek. Sok a tűzeset és a tengereken eltűnt rakomány.A dél-kínai, az indokínai, az indonéz és a Fülöp-szigeteki tengeri régió vezet a veszteségek terén.
2021. 08. 23. 22:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Rendkívüli közgyűlést tart a Delta Technologies

Rendkívüli közgyűlés összehívásáról határozott a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Delta Technologies Nyrt. igazgatósága. A szeptember 20-án tartandó közgyűléssel a társaság célja a részvények mielőbbi tőzsdei bevezetéséhez szükséges lépések megvalósítása.
2021. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Új járműveket állított forgalomba a Volánbusz Somogyban

A Volánbusz Zrt. 24 új autóbuszt állított forgalomba Somogy megyében - tájékoztatta a társaság közleményben szerdán MTI-t.
2021. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,1 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg igali üzemében a Pek-Snack

Két beruházásnak köszönhetően több mint 40 százalékkal növelte igali sütőipari üzemének kapacitását a Pek-Snack. Magyarország és a közép-európai régió meghatározó látványpékség-hálózata új, automatizált gyártósort és kelesztő-sokkoló egységet állított üzembe, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának is köszönhetően. A 350 embernek munkát adó cég versenyképesség-javító fejlesztéseinek köszönhetően új közép-európai piacokon is megjelenik, mégpedig Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában.
2021. 08. 19. 05:00
Megosztás: