Rekorderedmény a Goodmannél, 150 ezer négyzetméter új fejlesztés a régióban

Kiemelkedő eredményekkel zárta a 2016. június 30-án véget ért pénzügyi évet a Goodman. A saját tulajdonú ipari ingatlanok fejlesztése és kezelése terén vezető globális ingatlancsoport az időszak végén 23 milliárd euró értékű állományt kezelt, ez 13 százalékos növekedés a 2015. évi adatokhoz képest. A kontinentális Európában rekordot döntöttek a Csoport működési eredményei: 766 ezer négyzetméternyi új fejlesztés valósult meg, és a meglévő portfólión belül 1,35 millió négyzetméterre köttettek bérleti megállapodások. Közép-Kelet-Európa továbbra is a Goodman jelentősen növekvő piaca, ahol több mint 150 ezer négyzetméternyi új területet adtak át, további 80 ezer négyzetméter építése pedig folyamatban van.

Rekorderedmény a Goodmannél, 150 ezer négyzetméter új fejlesztés a régióban

A közép-kelet-európai (KKE) térségben jelenleg 24 saját tulajdonú logisztikai központot kezel a Goodman Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország 18 városában. A pénzügyi év során 160 ezer négyzetmétert meghaladó területet adott bérbe a meglévő állományon belül, és további több mint 120 ezer négyzetméter építését kezdte meg. A Csoport régióbeli növekedésének fő hajtóerejét a lengyel piac jelenti, ahol 85 ezer négyzetmétert adtak bérbe, 136 ezer négyzetméternyi fejlesztés fejeződött be, és további 45 ezer négyzetméter építése zajlik. Számottevő bérleti aktivitás jellemezte a magyarországi és a szlovákiai piacot is, 60 ezer, illetve 20 ezer négyzetméterre szóló bérleti tranzakciókkal.

„Az elmúlt tizenkét hónap során a Goodman tovább erősítette vezető szerepét a közép-kelet-európai térség logisztikaiingatlan-piacán” – mondta Błażej Ciesielczak, a Goodman közép-kelet-európai regionális igazgatója. „Sikerült kihasználnunk a régióban lévő több-bérlős logisztikai központjaink kiváló elhelyezkedését és minőségét, hogy ezáltal növekedjünk, továbbá kiszolgáljuk és felmérjük az ügyfeleink részéről jelentkező keresletet.”

Keresettek a több-bérlős létesítmények

A Goodman számos több-bérlős logisztikai központot működtet a KKE régióban, amelyek elhelyezkedésük révén a kiváló közlekedési kapcsolatokon és bővítési lehetőségen felül a szakképzett munkaerőhöz való könnyű hozzáférést is biztosítják. Több ilyen központ is különleges gazdasági övezetekben helyezkedik el, ami lehetővé teszi a meglévő és a leendő ügyfelek számára, hogy speciális kedvezményeket vagy dedikált munkaerő-képzési programokat vehessenek igénybe. Ezenfelül a Goodman aktív ingatlankezelési szolgáltatást is nyújt saját szakértő csapata által.

A minőség és a szolgáltatások előtérbe helyezése révén a Goodman számos új ügyfélre tett szert, illetve erősítette meg együttműködését meglévő partnereivel a szállítási, logisztikai és az autóipari szektorban, valamint a fogyasztási cikkek (az egészségügyi és kiskereskedelmi szegmenst is beleértve) piacán. E vállalatok számára A kategóriás raktározási lehetőséget nyújt szerte a térségben.

A 2016-os pénzügyi évben az alábbi helyszíneken bővítette létesítményeit a Goodman:


A Goodman folytatja a KKE régióban kiépített portfóliójának növelését, jelenleg csaknem 80 ezer négyzetméter építése zajlik Lengyelországban (45 ezer négyzetméter), Szlovákiában (12 500 négyzetméter) és Magyarországon (22 ezer négyzetméter). A magas színvonalú raktárak iránti igény kielégítése érdekében a bővítési beruházások olyan létesítményekre koncentrálódik, amelyek nemcsak elhelyezkedésükkel tűnnek ki, de üresedési rátájuk is igen alacsony. Az átadás után az újonnan fejlesztett területek kisebb egységekre oszthatók, ill

etve átalakíthatók az ügyfelek tevékenységéből fakadó igények alapján.

Rekordot döntöttek a működési eredmények a kontinentális Európában


A pénzügyi év során a Goodman kontinentális európai portfólióját továbbra is erős dinamizmus jellemezte. A meglévő állományon belül 1,35 millió négyzetméterre írtak alá bérleti szerződéseket. A Csoport 766 ezer négyzetméternyi új területtel bővítette a kínálatot és mintegy 920 ezer négyzetméternyi új fejlesztést indított.


A Goodman a tulajdonlás–fejlesztés–kezelés hármasára épülő gyakorlatának valamennyi ágában erősen teljesített. A Csoport globális stratégiájával összhangban a növekedés fő mozgatórugója a kontinentális Európában is a számottevő fejlesztési tevékenység volt, amellyel magas színvonalú, jó elhelyezkedésű logisztikai ingatlanokat bocsátott a piacra, nagyrészt saját ingatlanbefektetési eszközei számára, amelyek közül a legnagyobb a Goodman European Partnership (GEP). Ezzel párhuzamosan a Goodman saját ingatlanszolgáltatási csapatának köszönhetően továbbra is 97 százalékon áll a teljes portfólióra vetített kihasználtsági arány, az ügyfélmegtartási ráta pedig 85 százalék fölött alakul. A pénzügyi év során átadott 766 ezer négyzetméternyi új terület több mint 80 százaléka az autóipari, a kiskereskedelmi, az e-kereskedelmi, valamint a szállítási és logisztikai szektorban talált bérlőre.

Jelentősebb projektek a kontinentális Európában:



A Goodman a jelenlegi pénzügyi év végéig további több mint 600 ezer négyzetméternyi, elsősorban a kiskereskedelmi, e-kereskedelmi, valamint szállítási és logisztikai ágazatok számára fejlesztett új területtel lép piacra. A Csoport emellett továbbra is alacsonyan tartja spekulatív fejlesztési tevékenységét, amelynek aránya jelenleg 10 százalék alatti, és kizárólag magas kereslet, valamint alacsony üresedés jellemezte első osztályú lokációkra korlátozódik.

Várakozáson felüli globális eredmények


Globális szinten a Csoport kezelésébe tartozó ingatlanok értéke 23 milliárd euró volt a pénzügyi év végén. Mindez az erős mögöttes fundamentumokkal együtt 3,4 millió négyzetméternyi terület bérbeadását tette lehetővé világszerte a Goodman 412 ingatlanában.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás: