AZ EU nem avatkozhat bele az abortusz kérdésébe

Az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik és az Európai Unió nem avatkozhat bele a tagállamok ezzel kapcsolatos döntéseibe - hangsúlyozta szerdán Vera Jourová igazságügyi biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének a lengyel nők jogairól tartott vitája keretében.

AZ EU nem avatkozhat bele az abortusz kérdésébe

Vera Jourová kiemelte, hogy a nemek közötti egyenlőség az európai integráció egyik alapja és reményét fejezte ki, hogy Lengyelország nem áll meg és további lépéseket tesz a nemek közötti egyenlőség érdekében.
   
A lengyel parlament korábban részletes vitára bocsátotta a teljes abortusztilalomról szóló, életvédő polgári szervezetek által benyújtott, több mint 450 ezer aláírással támogatott törvénytervezetet. A parlamenti vitát országszerte tüntetések kísérték, melyek résztvevői a jelenlegi, kompromisszumnak tartott törvény enyhítését szorgalmazták. Hétfőn országszerte sztrájkokat és több ezres gyászruhás tiltakozásokat tartottak a teljes abortusztilalom ellenzői.
   
Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a szexuális és reprodukciós jogokra vonatkozó lengyel jogszabályok további szigorításának terve heves vitát váltott ki az Európai Parlament ülésén. A képviselők elsősorban az abortusztörvény szigorító módosításáról beszéltek, de éles vita bontakozott ki arról is, hogy az EP milyen jogon szól bele a kérdésbe.
   
Az EP-képviselők egy része egyetértett azzal az állásponttal, amely szerint az abortusz törvényi szabályozásának kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik, mások arra mutattak rá, hogy az EP-nek joga van bármilyen politikai vagy emberi jogi témát napirendjére tűzni.
   
A lengyel parlament elé került törvénytervezet csapást jelent a nők jogaira - emelte ki több képviselő.
   
Barbara Kudrycka, a lengyel Polgári Platform (PO) EP-képviselője a Lengyelország több városában az abortusztilalom-ellenes hétfői demonstrációra hívta fel a figyelmet kijelentve, azok "megmozgatták az egész világot". A képviselő megjegyezte, a megmozdulás kiáltás volt a méltóságért, a szabadságért, a választás szabadságáért és egy modern európai országban való életért.
    Jadwiga Wisniewska, a Jog és Igazságosság (PiS) pártja EP-képviselője szerint a vita értelmetlen volt, mivel egy nem létező törvényről szólt, amelybe az EP-nek nincs felhatalmazása beavatkozni.
   
A képviselő elmondta, Lengyelország az első országok között volt, amely szavazati jogot adott a nőknek és azzal dicsekedhet, hogy a férfiak és a nők fizetése között alig van különbség.
   
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő felszólalásában kijelentette, a lengyel abortusz törvényjavaslat nemcsak a lengyelek, de az európai értékek és az emberi jogok arculcsapása is.
   
Véleménye szerint egy demokrata kormány nem sodorja szándékosan veszélybe állampolgárai fizikai és mentális egészségét. Aggasztónak nevezte, hogy a lengyel kormány Magyarországhoz hasonló irányt vett, és kijelentette, hogy "nem a menekültektől, hanem Kaczynskitől és Orbántól kell megvédeni az embereket".
   
Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a vita során elmondott beszédében kiemelte, mind a lengyel szélsőjobb, mind a magyar kormány őszinte hívei a "nőnek a konyhában a helye" és "a pénz számolva, az asszony verve jó" életbölcsességeknek. Véleménye szerint a lengyel kormány a Fideszt is felülmúlja "maradiságban".
   
"Európa szégyene lenne, ha elfogadnák a lengyel abortusz törvényt jelenlegi formájában. 2016-ban nincs helye a nők jogait a középkorba visszarepítő törvénykezésnek" - fogalmazott a képviselő.
   
Beata Szydlo lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén, az abortusztéma körül felgerjesztett indulatok csillapítására felszólítva hangsúlyozta, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Újabb változásk az Online Számla rendszerben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön este új fejlesztéseket vezet be és karbantartási munkálatokat végez az Online Számla rendszerben és az Online Számlázó mobilalkalmazásban - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 14:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás: